2015.09.20. 08:30:55 12937 355

Le az A-vitamin hiánnyal! – Ezeket edd, ha a sárgarépa nem a kedvenced
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Amikor kicsi voltam, állandó harcot vívtam a szüleimmel a sárgarépa kérdéskörében. Enni vagy nem enni: szerintük igen, szerintem nem. Azzal próbáltak rávenni, hogy megegyem ezt a finomságot, hogy a répától majd jobban tudok fütyülni. Persze, ez a mai napig nem megy, de azt már tudom, hogy van élet a répán túl.

Sárgarépa és tök - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sárgarépa és tök

Bár bevallom, manapság már nem kell noszogatni, ha a vasárnapi húsleves mellé répát is szolgálnak föl: megszerettem a narancssárga zöldséget. És persze, már azt is tudom, hogy legnagyobb erénye nem az, hogy tudunk tőle fütyülni. Sokkal fontosabb, hogy a benne található béta-karotin egy olyan fontos vitamin előanyaga, mint az A-vitamin, melynek látásunk, keringésünk, immunrendszerünk erősítése, illetve különböző betegségek (szívinfarktus, szélütés) megelőzése szempontjából is fontos szerep jut.

Ha ezt a szülők tudták volna

Ha a sárgarépa nem épp a kedvenc otthon, akad más béta-karotin forrás is!

Sütőtök

Bárhogy fogyasztod, bárhogy készíted, akár rizottó, leves, vagy püré formájában, biztos forrása lesz az A-vitamin előanyagának.

Káposzta

Szintén sokféle elkészítési módja ismert. Egy azonban minden fogásban közös: a béta-karotin mellett olyan, nem kevésbé fontos vitaminokat is tartalmaz, mint a K- és a C-vitamin.

Édesburgonya

Habár a burgonyához kevés köze van, azért érdemes fogyasztani belőle. Béta-karotin tartalma mellett alacsony glikémiás indexe miatt is vonzó, de magas (a banánnál magasabb) káliumtartalma is indok lehet rendszeres fogyasztására.

Forrás: gesund.at

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Friss, ropogós, ellenállhatatlan – így készül az almás-zelleres saláta

A zeller sokáig alulértékelt volt a nyári konyhában – pedig roppanós, frissítő, és jól párosítható gyümölcsökkel vagy krémes hozzávalókkal. Ez az almás-zelleres saláta nemcsak gyorsan elkészül, de ideális hűs fogás lehet egy meleg napon, akár egy szelet hús vagy grillezett sajt mellé is.

Kozmetikumok helyett kamillatea? – Természetes szépségápolás új megvilágításban

Az utóbbi években egyre többen keresnek vissza a természetes, letisztult bőrápoláshoz – sokszor nem csupán divatból, hanem bőrproblémák, túlérzékenység vagy a tudatosabb életmód iránti igény miatt. A fürdőszobai polcokról lassan háttérbe szorulnak a szintetikus, túlságosan illatosított készítmények, és előtérbe kerülnek az egyszerű, jól bevált otthoni megoldások. A kamillatea például nemcsak megfázásra jó – hanem az egyik legsokoldalúbb természetes szépségápoló is.

Szezámmaggal nem csak szórunk – meglepő fogások, ahol főszerepet kap

A szezámmagot gyakran csak dekorációként használjuk – szórunk belőle péksütemény tetejére, egy saláta szélére, vagy megkoronázunk vele egy tál ázsiai tésztát. Pedig ez a kicsi, de ízgazdag mag sokkal többre hivatott. A gasztronómiában évezredek óta használják szerte a világon, és nem csak a jól ismert tahiniben van lehetőség. Most mutatunk néhány ötletet, ahol a szezámmag nem mellékszereplő, hanem valódi főhős.