Le az A-vitamin hiánnyal! – Ezeket edd, ha a sárgarépa nem a kedvenced
Amikor kicsi voltam, állandó harcot vívtam a szüleimmel a sárgarépa kérdéskörében. Enni vagy nem enni: szerintük igen, szerintem nem. Azzal próbáltak rávenni, hogy megegyem ezt a finomságot, hogy a répától majd jobban tudok fütyülni. Persze, ez a mai napig nem megy, de azt már tudom, hogy van élet a répán túl.
Bár bevallom, manapság már nem kell noszogatni, ha a vasárnapi húsleves mellé répát is szolgálnak föl: megszerettem a narancssárga zöldséget. És persze, már azt is tudom, hogy legnagyobb erénye nem az, hogy tudunk tőle fütyülni. Sokkal fontosabb, hogy a benne található béta-karotin egy olyan fontos vitamin előanyaga, mint az A-vitamin, melynek látásunk, keringésünk, immunrendszerünk erősítése, illetve különböző betegségek (szívinfarktus, szélütés) megelőzése szempontjából is fontos szerep jut.
Ha ezt a szülők tudták volna
Ha a sárgarépa nem épp a kedvenc otthon, akad más béta-karotin forrás is!
Sütőtök
Bárhogy fogyasztod, bárhogy készíted, akár rizottó, leves, vagy püré formájában, biztos forrása lesz az A-vitamin előanyagának.
Káposzta
Szintén sokféle elkészítési módja ismert. Egy azonban minden fogásban közös: a béta-karotin mellett olyan, nem kevésbé fontos vitaminokat is tartalmaz, mint a K- és a C-vitamin.
Édesburgonya
Habár a burgonyához kevés köze van, azért érdemes fogyasztani belőle. Béta-karotin tartalma mellett alacsony glikémiás indexe miatt is vonzó, de magas (a banánnál magasabb) káliumtartalma is indok lehet rendszeres fogyasztására.
Forrás: gesund.at