Legendák a farsangi fánk körül! – Te hallottad már ezeket az érdekességeket?
Valljuk be, amikor épp tömjük magunkba az isteni finom porcukros, lekváros, csokis, vaníliás és ki tudja, még mivel töltött, leöntött, ízesített fánkot, csupán egyetlen kérdés foglalkoztat minket: vajon van még belőle?:-)
Aztán ha elteltünk a finomsággal (ha egyáltalán el lehet), szívesebben nézünk e csoda „személyisége” mögé. Vagyis, ha nem is (csak) a „személyisége” érdekel minket, sokkal inkább kíváncsiak vagyunk a múltjára, vele kapcsolatos érdekességekre. Mint például ezekre itt ni!
Érdekes kezdet!
Azt tudtad, hogy a fánkot igazából egy bécsi udvari szakácsnő haragjának köszönhetjük? A Cili néninek hívott szakácsnő mérgében az egyik tanulójának hajított egy adag kelt tésztát, ám a tészta véletlenül a tűzhelyen fortyogó forró zsiradékban landolt. Micsoda véletlen! Micsoda szerencse!:-) Akár így volt, akár csupán egy városi legendáról van szó, annyi biztos, hogy 2000 évvel ezelőtt a rómaiak is készítettek már zsiradékban kisütött kelt tésztát, amit mákban vagy mézben hempergettek meg. Ám a középkori kolostorok lakói is előszeretettel ették ezt a finom, kalóriadús édességet. Igaz, ők azért, hogy nagyböjtig felhasználják a még megmaradt tojást, zsiradékot, vajat.
Szerinted melyik a legnépszerűbb töltelék?
Igen, jól gondolod, a lekvár!:-)
Amilyen finom, annyira nem alakbarát
Egy édes, dundi fánkocska akár 200, de akár 400 kalóriát is tartalmazhat. Hát, nem éppen diétás!
Forrás: sportaktiv.com