2022.01.11. 17:25:00 10716 361

Lejárt étel? Ne dobd ki rögtön, mert még (eddig) fogyasztható a Nébih szerint!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A közeli lejáratú ételeket gyakran akciózzák le a boltok, így az esti étkezés egy-egy hozzávalóját jobb áron tudjuk megvásárolni. Ilyenkor még örülünk is a minőségmegőrzési idő ilyesfajta szigorú figyelésének, de mi a helyzet akkor, ha a kerestünkből vásárolt árut nem használjuk fel idejében?

Tartós élelmiszerek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tartós élelmiszerek

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül nevezetű programjának keretén belül, újonnan kiadott közleménye alapján a megfelelően tárolt, tehát sértetlen csomagolásban és a gyártó irányadásait betartva tárolt tartósabb élelmiszerek egy adott intervallumon belül még fogyaszthatók, miután a rajtuk jelölt minőségbiztosítási idő letelt.

A minőségmegőrzési idő az az időpont, ameddig a gyártó garantálja a termék élvezeti értékét. Tehát ennek a dátumnak a lejárta nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adott élelmiszer már nem fogyasztható. Ezzel szemben úgynevezett fogyaszthatósági idővel jelölik romlékony árukat, amelyek lejárati idő utáni elfogyasztása veszélyes egészségügyi kockázatot hordozhat magában. Ez esetben ne fogyasszuk el a lejárt élelmiszert!

Természetesen hiába nem esik egybe a valós fogyaszthatósági idő a minőségmegőrzési idővel, csak az esetben fogyasszuk el a tartós élelmiszert, amennyiben annak állaga, illata, színe és íze nem változott meg számottevően. A Nébih ajánlása szerint egyes termékcsoportok valós fogyaszthatósági ideje a minőségbiztosítási idejük lejárta után hetekre, hónapokra vagy akár egy évre is kitolódhat.

Ajánlott felhasználási határidők termékcsoportonként:

2 hónap - chips, olaj, sós rágcsálnivalók, tejpor, zsír
3 hónap - aszalványok, csokoládék, fagyasztott termékek, gabonapelyhek, kekszek
6 hónap - gyümölcslevek, szörpök, üdítők
9 hónap - cukor, édesítőszerek, gabonafélék, instant termékek, rizs, só, száraztészta, száraz hüvelyesek, szószok, UHT tej/szín
12 hónap - ásványvíz, kakaópor, kávé, konzervek, lekvár, méz, tea

Ne feledjük, hogy a meghatározott intervallum minden egyes termék esetében különleges figyelemmel felülvizsgálandó, mielőtt az adott élelmiszer felhasználásra kerülne, hiszen egészségünk megőrzése mindennél előrébb való!

Forrás: www.portfolio.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...