Ma van a kenyér világnapja, Te mikor sütöttél utoljára?
Vagy egyáltalán, sütöttél-e valaha? Kezdő háziasszonyként azt gondolhatnánk, hogy az valami ördöngös mutatvány, pedig dehogy! Persze el lehet rontani, de simán bízhatsz a kezdők szerencséjében és ebben a receptben.
Dagasztás nélküli kenyér
Hozzávalók 1 db 1,2 kg-os kenyérhez:
- 2 ½ bögre fehérliszt
- 1 ½ bögre teljes kiőrlésű búzaliszt
- ½ bögre rozsliszt/kukoricaliszt/hajdinaliszt
- 20 g élesztő
- 1 tk cukor
- 1 csapott ek só
- 2 1/4 bögre meleg víz
- magok ízlés szerint (nálam 2-2 ek lenmag, szezámmag és tökmag)
(Bögre=250 ml)
Elkészítés
Az élesztőt fél bögre meleg, cukros vízben felfuttatjuk.
Egy nagy tálban elkeverjük liszteket, a sóval és a magokkal, majd hozzáadjuk az élesztőt és a maradék vizet. Ragacsos, lágy tésztát kapunk, nem kell túldolgozni, csak legyen egynemű a massza, és ne maradjon liszt szárazon.
Kiolajozott vagy sütőpapírral kibélelt kenyérsütő formába öntjük (az enyém 23 x 13 x 7 cm), letakarjuk és langyos helyen kb. 30 percig kelesztjük.
Betesszük a hideg sütőbe, amit ezután 220 fokra kapcsolunk. 10 percig ezen a hőfokon sütjük, majd visszavesszük 190 fokra a hőmérsékletet és addig sütjük, amíg megpirul a teteje. (kb. 40 perc)
Forrás: hovalettavaj.blogspot.hu