Mártogatós receptek - ha rágcsálnál valami egészségeset
A mártogatós megállja a helyét uzsonna vagy vacsora alkalmával, de baráti összejöveteleken, kerti partikon is remek fogás. Ugyanakkor nasi helyett is egészséges opcióként kínálhatjuk, garantáltan sikerünk lesz vele.
A mártogatós recepteket nem lehet megunni, hiszen eleve végtelen mennyiségben találunk az Interneten, ráadásul bármelyiket a saját ízlésünkre szabhatjuk. Mártogathatunk kétszersülttel, pirítós kenyérrel, tortilla chipsszel vagy uborka, répa, zeller hasábokkal is. Lehetőségeink tárháza szinte végtelen. Az egészségestől a mértéktartással egészségesig. Jöjjenek a legjobb mártogatós receptek!
Spenótos mascarponés mártogatós
Amire szükség lesz hozzá:
- 25 dkg mascarpone krémsajt
- 10 dkg bébispenót
- 2 tojás
- 10 dkg mozzarella sajt
- 1 evőkanál mustár
- kis csokor friss petrezselyemzöld
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1,5 dkg vaj
Első lépésként a vajon egy kicsit pároljuk, fonnyasszuk meg a spenótleveleket, majd ízesítsük sóval és borssal. Amíg kihűl, főzzük meg a tojást, majd a spenótról csöpögtessük le a levet. Vágjuk apróra a megpucolt főtt tojást, és reszeljük le mozzarella sajtot, aprítsuk fel a petrezselymet. Most jöhet az összeállítás: a mascarponéhoz adjuk a spenótot, a mozzarellát, az összetört fokhagymát és keverjük hozzá a mustárt, tojást, petrezselymet is. Sóval, borssal finoman ízesítsük, és indulhat is a mártogatás!
Aszaltparadicsomos mártogatós
Ezek kellenek hozzá:
- 20 dkg aszalt paradicsom
- 10 dkg fekete olívabogyó (magozott)
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál citromlé
- 1 csokor friss petrezselyem
- 4 evőkanál olívaolaj
- 5 dkg fenyőmag
Forraljunk vizet, majd öntsük az egy tálba helyezett asztalt paradicsomokra. Hagyjuk állni, hogy felvegye a nedvességet, addig előkészíthetjük a többi összetevőt. Az olívabogyókat aprítsuk fel, ugyanezt tegyük a petrezselyemmel is, a fokhagymát pedig reszeljük le, vagy passzírozzuk fokhagymanyomóval. Ezt követően a paradicsomot, az olívát, a petrezselymet, a fokhagymát, citromlevet, olívaolajat és a fenyőmagot is tegyük a turmixgépbe, és addig turmixoljuk míg egészen krémes állaga lesz. Tegyük hűtőbe, és teljes lehűlés után kínáljuk sajttál, kétszersült vagy zöldségek mellé! Jó étvágyat!
Forrás: Szarvasi mozzarella Sobors