2023.12.05. 08:39:10 6698 240

Mesterséges intelligencia, amit legalább annyian elítélnek, mint ahányan magasztalnak
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A kortárs filozófusok bizonyára nem fognak unatkozni a mesterséges intelligencia etikai vonzatainak latolgatása során. Ám nem csupán a modernkori gondolkodók, hanem az informatikusokat is visszatérően foglalkoztatja egy frusztráló gondolat. Mégpedig az attól való félelem, hogy a mesterséges intelligencia az emberiség számára akár egzisztenciális kockázatot is jelenthet. Vajon mindez csupán ördögfestés a falra, vagy ezen aggodalmak mögött valós ok is lapul?

Mesterséges intelligencia - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Mesterséges intelligencia

Ha most táborokról kellene beszélni, ámbár ez nem minden esetben célravezető megoldás, akkor lehetne szólni az AI-pesszimisták és az AI-optimisták csoportjáról. Mindkét viszonyulás a szuperintelligencia mibenlétére összpontosul, mely az elképzelések szerint vagy egy rendkívül hasznos, mindenki számára optimális megoldást eredményez, vagy ennek ellenkezőjét.

Max Tegmark kozmológus egy interjúban a kérdező azon aggodalmára, hogy milyen jövőbeli következményei, hatásai lehetnek a mesterséges intelligenciának, optimista válasszal szolgált. Ám hozzáfűzte, hogy meglátása szerint a kimenetel előjelét leginkább az fogja befolyásolni, hogy most milyen lépéseket tesznek. E mérvadó lépések között megemlíti a kutatási finanszírozásokat; azon nemzetközi megegyezések alakuló biztonsági szabályok bevezetését; az arra való közös törekvést, hogy az automatizálás valóban mindenki számára gazdasági-társadalmi előnyt generálhasson. Tegmark meglátásában ugyanakkor rendkívül fontos, hogy tervezők és fejlesztők kitalálják: hogyan érhetik el, hogy a gépek tökéletesen megértsék, elfogadják, és maradéktalanul teljesítsék az emberek utasításait.

A kozmológus megjegyezte, hogy a mesterséges intelligencia körüli aggodalmat keltő és reményt kínáló események követése nem korlátozódhat egy szűk körre, hiszen előbb-utóbb nem lehet figyelmen kívül hagyni a hatásokat. Ez egy olyan kérdéskör, melyről filozófusok, etikusok egyaránt véleményt kell hogy formálnak. Vannak azonban olyan problémák, melyekhez szükség van közgazdászok, pszichológusok, szociológusok és más területen működő szakemberek bevonására egyaránt. Ezek a folyamatok már olyan kérdéseket is körüljárnak, hogy azon emberek, akiknek a munkája már most automatizálttá vált, ne váljanak anyagilag kiszolgáltatottá.

Hasonlóképpen vélekedik Bernard Marr futurista is, aki szerint a mesterséges intelligenciának társadalomalakító és -formáló ereje van. AI-optimistaként viszont abban hisz, hogy ezek a változások pozitívak lesznek. Olyannyira, hogy a lidérces előrevetítések helyett, hogy tudniillik a gépek miatt munkahelyek tömegei fognak megszűnni, éppen az ellenkező irány fog megvalósulni: a munkaerő-fejlődés. Egy példát is felhozott szemléltetésül, hogy: bár az Egyesült Királyságban egy kutatás szerint 2017 és 2037 között 7 millió munkahelyet a mesterséges intelligencia „vesz át”, ugyanakkor 7,2 millió újabb munka jöhet létre. A legtöbb bizonytalanság a megélhetés és érvényesülés köré épül. Mindeközben ne feledkezzünk meg arról, hogy a szuperintelligencia elsődleges rendeltetése az, hogy hatékonyan szolgálja az emberiség javát.

Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy az AI-algoritmusok összhangban legyenek az emberek céljaival. Az egészségügyben például a jobb monitorozási és diagnosztikai képesség révén az AI javíthatja az intézmények működését, csökkentheti a költségeket, és jelentős összegeket takaríthat meg mind az orvostudomány, mind pedig a gyógyszeripar számára.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

5+1 gyógyító étel - Terítéken az egészség

A kiegyensúlyozott táplálkozás elengedhetetlen eleme az egészségmegőrzésnek. A WHO megerősíti azokat a nézeteket, amelyek szerint a megfelelő kombinációjú minőségi élelmiszerekkel, nagy eséllyel megvédhetjük magunkat a krónikus és fertőző betegségek egész sorától, a cukor- és szívbetegségektől, sőt: a rákos megbetegedéstől is. Az optimális étrend minimális mennyiségű cukrot, sót, valamint telített és transzzsírt tartalmaz. A napi rendszerességgel asztalra helyezett étkek gyógyító hatásúak is lehetnek. Hogyan?

Készíts illatos banánkenyeret teljes kiőrlésű lisztből

Amellett, hogy ez a kenyér tele van rostokkal és tápanyagokkal, az egész konyhádat átitatja majd az édes banán és fahéj aromája, ami csak tovább fokozza az örömöt a sütés folyamatában. És ha még egy kis extra kihívást keresel, akkor szórj bele néhány dió vagy mogyoró darabot a tésztába, hogy még izgalmasabb legyen az élmény!

Ezek a feng-shui praktikák neked is jól jöhetnek

Mindannyian örömünket leljük egy jó energiákkal teli légkörben. Az ilyen helyekre belépve kellemesen érezzük magunkat. Van néhány – az ősi kínai hagyományokból – ránk maradt feng-shui eljárás, amelyekkel nagyobb eséllyel tudunk pozitív környezetet kialakítani magunk körül. A szakemberek szerint ezekkel a praktikákkal kiküszöbölhetővé válhat a kimerültségérzés, jó irányba terelhető a gondolkodás- és viselkedésmód. A feng-shui egy eszköz, amellyel harmonikusabbá tehetjük az életterünket.