2024.06.10. 15:35:59 6391 224

Mi az a blansírozás, és miért érdemes ezt a konyhai eljárást alkalmazni?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A blansírozás egy egyszerű, de hatékony konyhai technika, amely lehetővé teszi, hogy zöldségeink és gyümölcseink megőrizzék színüket, állagukat és tápanyagaikat. Ezen kívül előkészíti az alapanyagokat további feldolgozásra, például fagyasztásra, konzerválásra vagy főzésre. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, mi is pontosan a blansírozás, miért érdemes alkalmazni, és hogyan végezheted el otthon lépésről lépésre.

Zöldségek a fazékban Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Zöldségek a fazékban Fotó:123rf.hu

Mi az a blansírozás?

A blansírozás egy konyhai eljárás, amely során a zöldségeket vagy gyümölcsöket rövid ideig forrásban lévő vízbe merítjük, majd gyorsan jeges vízbe tesszük, hogy megállítsuk a főzési folyamatot. Ez a technika segít megőrizni az alapanyagok élénk színét, ropogós textúráját és tápanyagtartalmát.

Miért érdemes blansírozni?

1. Színmegőrzés: A blansírozás segít megőrizni a zöldségek és gyümölcsök élénk színét, ami esztétikusabbá teszi az ételeket.

2. Textúra javítása: Az eljárás megakadályozza a zöldségek és gyümölcsök túlfőzését, így azok ropogósak és friss ízűek maradnak.

3. Tápanyagmegőrzés: A blansírozás minimalizálja a tápanyagveszteséget, különösen a vízben oldódó vitaminok esetében.

4. Előfeldolgozás: A technika előkészíti az alapanyagokat további feldolgozásra, például fagyasztásra, amely során a zöldségek és gyümölcsök hosszabb ideig megőrzik frissességüket.

5. Enzimaktivitás csökkentése: A blansírozás inaktiválja azokat az enzimeket, amelyek a zöldségek és gyümölcsök romlását okozhatják, így hosszabb ideig tarthatók el.

Hogyan blansírozzunk?

1. Előkészületek:

  • Vízforralás: Tölts meg egy nagy edényt vízzel, és forrald fel. Az arány általában 4-5 liter víz 1 kilogramm zöldséghez.

  • Jeges víz: Készíts elő egy nagy tál jeges vizet. Ez lesz az a hely, ahová a blansírozott zöldségeket azonnal átmeríted, hogy megállítsd a főzési folyamatot.

2. Zöldségek előkészítése:

  • Mosás és Tisztítás: Alaposan mosd meg és tisztítsd meg a zöldségeket.

  • Szeletelés: Vágd fel a zöldségeket, figyelj rá, hogy egyenlő méretre szeld őket.

3. Blansírozás:

  • Forró Víz: Tedd a zöldségeket a forrásban lévő vízbe. Blansírozd őket 2-5 percig, a zöldség típusától függően (például spenót esetében csak 2 perc, brokkoli esetében 4-5 perc).

  • Jeges víz: Az idő letelte után azonnal helyezd a zöldségeket jeges vízbe. Hagyd őket hűlni annyi ideig, ameddig a forrásban lévő vízben voltak.

4. Szárítás és Tárolás:

  • Szárítás: Miután a zöldségek kihűltek, szedd ki őket a jeges vízből, és helyezd egy tiszta konyharuhára vagy papírtörlőre, hogy megszáradjanak.

  • Tárolás: A blansírozott zöldségeket ezután fagyaszthatod, konzerválhatod vagy azonnal felhasználhatod a főzéshez.

Mely zöldségeket és gyümölcsöket érdemes blansírozni?

Számos zöldséget és gyümölcsöt lehet blansírozni, például:

  • Zöldségek: Brokkoli, spenót, zöldbab, sárgarépa, borsó, kelbimbó

  • Gyümölcsök: Paradicsom (a héj könnyebb eltávolítása érdekében), őszibarack, szilva

Tippek a sikeres blansírozáshoz

  • Időzítés: Ügyelj az időzítésre, mert a túl hosszú blansírozás túlfőzést eredményezhet, míg a túl rövid nem inaktiválja az enzimeket megfelelően.

  • Jól hűtsd le: Győződj meg róla, hogy a zöldségeket és gyümölcsöket alaposan lehűtötted a jeges vízben, különben tovább főnek a saját hőjüktől.

  • Ne zsúfold túl: Ne tegyél túl sok zöldséget egyszerre a forró vízbe, mert az lehűtheti a vizet és egyenetlen blansírozást eredményezhet.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...