2024.09.04. 08:33:01 4254 134

Mi az egészség és mit tehetünk megőrzése érdekében
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mi is tulajdonképpen az egészség? Koronként egymástól eltérő egészség-meghatározások és -eszmények váltak uralkodóvá, melyek megalapozták az aktuális felfogást az emberek jóllétét illetően. Egy 1970-es definíció szerint az egészség „az életműködések zavartalanságát” jelenti, amikor a szervezetben és a szervek esetében sem beszélhetünk egyensúly felborulásról, kóros folyamatokról, rendellenes elváltozásokról. Azonban néhány meglátás arra mutat rá, hogy az egészség és a betegség nem bizonyulnak egymástól mereven elválasztható, egymással ellentétes fogalmaknak, ugyanis e két állapot között megannyi átmenet található.

Egészséges életmód - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Egészséges életmód

Mindenképpen érdemes figyelembe venni, hogy az ember nem csupán biológiai lény, hanem például szociális is, lévén, hogy egy társadalmi környezetben éli az életét. Az Egészségügyi Világszervezet meghatározása szerint az egészség a testi, lelki és szociális jóllét állapotát jelöli, tehát nem csupán a betegség vagy valamilyen rendellenesség hiányát jelzi.

Milyen egészségmegtartó tanácsokra érdemes odafigyelni?

A WHO javaslatai között szerepel a különböző ételek megfelelő kombinációjával élés, ami magában foglalja az optimális mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyeseket, teljes kiőrlésű gabonát, dióféléket. Megjelölésük szerint a felnőttek napi (friss, illetve a szezonnak megfelelő) gyümölcs- és zöldség adagja 400 gramm körüli. Az egészséges táplálkozás segítségével nagy eséllyel megkímélhetjük magunkat a különféle nem fertőző betegségek egész sorától - ide tartozik példaként a szívbetegség, a rákos megbetegedés, a cukorbetegség és a stroke kockázata is.

A nemzetközi közegészségügy koordináló hatóság a cukor- és sófogyasztás (javaslata szerint a napi sóbevitel ne lépje túl az 5 grammot) mérséklésére is rámutatott. A túlzott mennyiségű nátriumbevitel megnöveli a magas vérnyomás, a szívbetegségek és a szélütés kockázatát. A cukorfogyasztás ugyanakkor növeli a túlsúly és a fogszuvasodás kockázatát.

Továbbá az elfogyasztott zsíroknak nem szabad meghaladniuk a teljes energiabevitel 30 százalékát. A zsírok esetében előnyös, ha a telítetlen változatot részesítjük előnyben, amihez olyan élelmiszerekből juthatunk hozzá, mint például: a halak, az avokádó, a diófélék.

A napi legalább fél órát igénybe vevő fizikai aktivitásról se feledkezzünk meg, ami igény és kedv szerint variálható: lehet akár séta, jóga, futás, tánc.

Érdemes leszokni a dohányzásról és az alkoholfogyasztásról; ha egyedül nem megy, akár egy egészségügyi szolgáltató segítségével.

Minden étkezés után iktassuk be a fogmosást, és naponta használjuk a fogselymet.

Óvjuk bőrünket a káros sugaraktól, használjunk az UVA és az UVB sugarak ellen védelmet nyújtó széles spektrumú fényvédőt.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...