2016.09.13. 09:47:41 12211 297

Mi lapul a Stevia levele mögött?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ami természetes, az egészséges is – gondolná az ember, pedig nem árt, ha gyanakvóak vagyunk. A „Stevia” elnevezésű édesítőszer hatalmas népszerűségnek örvend Európában, és annak hatóanyagával nincs is gond, azonban a Stevia levelének élelmiszerként történő forgalmazása jelenleg tiltott tevékenység - derül ki az Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos lap hamarosan megjelenő számából...

Stevia - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Stevia

A Stevia (illetve magyarosan sztívia) leveléből kivont szteviolglikozidok az 1970-80-as években váltak ismertté Európában, és népszerűségük azóta is töretlenül növekedik, köszönhetően annak, hogy elképesztő, a cukoréhoz képest 350-szeres (!) az édesítőerejük.

A körülbelül 150-300 faj közül konkrétan a Stevia rebaudiana Bertoni növény leveleiben találhatók azok a szteviolglikozidok (szteviozid és rebaudiozid A), amelyek az édesítő hatást biztosítják. Az édesítőszer 95%-ban csak ezen alkotórészek valamelyikét, illetve azok kombinációját tartalmazza. Mivel az emberi szervezetre nincs káros hatással, az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) átfogó vizsgálatait követően az Európai Bizottság 2011-től, E960 jelű adalékanyagként engedélyezte a szteviolglikozidok meghatározott mennyiségű felhasználását.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a Földművelésügyi Minisztérium kutatói által jegyzett tanulmányban felhívják a figyelmet arra, hogy a növény levelét sok helyen gyógyhatásúként írják le. Ezek a források azonban gyakran nem térnek ki arra, hogy a kívánt hatás nem a teljes levél felhasználásával érhető el, hanem az abból speciális eljárással kivont komponensekkel. Ha a teljes levelet fogyasztjuk el nyers, esetleg leforrázott formában, olyan káros hatású anyagok is kerülhetnek a szervezetünkbe, amelyek például elvonják a bevitt kalciumot és vasat.

Mindezek mellett az Élelmiszerügyi Tudományos Bizottság (SCF) véleménye alapján a sztívia nyers leveléről a mai napig nem állnak rendelkezésre olyan információk, amelyek elegendőek lennének annak biztonságosságának meghatározásához. A toxikológiai vizsgálatok során kapott adatok ráadásul aggodalomra adnak okot, így az Európai Unió területén a Stevia rebaudiana Bertoni növény, és annak szárított leveleinek forgalmazása a 2000/196/EK Bizottsági határozat szerint tiltott tevékenység.

A határozat ellenére az Európai Unió tagállamai közt nincs egyetértés ebben a kérdésben – olvasható az Élelmiszervizsgálati Közleményekben. Sajnos bioboltokban, biopiacokon, illetve az interneten Magyarországon is gyakran találkozhatunk előre csomagolt, szárított sztívialevelekkel, amelyek csomagolásán általában csak annyi szerepel: „Stevia”.

Németországban és Ausztriában egy 2010-ben alakult non-profit szervezet, a World Stevia Organisation végez kutatásokat ezen a területen, valamint idő közben megalakult az EU által támogatott Go4Stevia-projekt is, amely a Stevia rebaudiana Bertoni veszélyességét vizsgálja és az eredmények tükrében 2017-ben újra benyújthatja az engedélyezési kérelmet.

Amennyiben bárkinek kételye támad a kétes eredetű, gyógyhatásúnak mondott termékekkel kapcsolatban, keresse meg a hatóságot vagy forduljon független vizsgálólaboratóriumhoz.

Forrás: laboratorium.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ízes élet vagy egészségügyi kockázat? A só kettős arca

A hosszú történelmi múlttal rendelkező sót élelmiszer tartósítás és ételízesítés céljából már régóta használják. A 40 százalék nátrium, 60 százalék kloridot tartalmazó alapvető étrendbeli nátriumforrásként szolgáló só (NaCl) néhány változatát – így az asztali sót is– különféle kémiai elemekkel, nyomelemekkel és ásványi anyagokkal dúsítanak, mint a jód, vas és a folsav. A test alapvető funkcióihoz nélkülözhetetlen a nátrium megléte, mellyel biztosítani tudja az idegrendszeri egészséget, a megfelelő izomműködést, valamint a tápanyag-felszívódást.

Amit tudnod kell erről a káros szokásról

A demográfiai kérdésekre összpontosító oldal, a World Population Review 2025-ös kimutatásaiból megtudhatjuk, hogy a dohányzás évente több mint 8 millió ember halálát okozza. Ebbe az aktív és a passzív dohányzók ugyancsak belesorolódnak.

Amikor a bal kéz dominál – A balkezesség előnyeiről és hátrányairól

Mi a közös: a görög filozófus és polihisztor Arisztotelész, a mérnök és futurista Nikola Tesla, a klasszikus korszak egyik legkiemelkedőbb zeneszerzője Mozart, a holland posztimpresszionista festő van Gogh, az Egyesült Államok 44. elnöke Barack Obama, a hírneves talkshow-műsorvezető Oprah Winfrey, vagy éppen a sikeres amerikai színésznő és filmrendező Angelina Jolie-ban? Mindannyian balkezesek (voltak). Mit jelent és mivel jár együtt a balkezesség?