2015.09.28. 12:33:43 19381 261

Miért az avokádó a legnagyszerűbb gyümölcs a világon?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Először is, tisztázzuk: zöldség vagy gyümölcs? Az avokádó igazából egy semleges ízű gyümölcs, amit zöldségként fogyasztunk. Ha Te is rendszeresen eszed ezt a szuper egészséges ételt, akkor nem kell arra biztatnunk, hogy legalább kóstold meg. De azt vajon tudtad-e, hogy segíti a vitaminok és ásványi anyagok felszívódását is!

Avokádó - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Avokádó

Nemcsak magas a rost, antioxidáns, B6 és E-vitamin tartalma, de egészséges zsírsavakkal és káliummal is telítve van. Az egészben a legjobb, hogy ezek a tápanyagok nagyszerűen felszívódnak, ráadásul az avokádó abban is segít, hogy a többi, vele együtt fogyasztott gyümölcsből és zöldségből nyert vitamin és ásványi anyag is hasznosuljon a szervezetben. Nagyon nem mindegy, hogy csak eszünk, vagy tényleg táplálkozunk.

Az avokádó ráadásul az egyik legbiztonságosabb gyümölcs, már ami a vegyi anyagokat illeti, amivel a különböző gyümölcsöket kezel(het)ik. Az avokádó héja távol tartja a növényvédőszereket, így azok nem tudnak a gyümölcshúsba beszívódni. Nagyszerű, nemde? Éppen ezért gyakorlatilag felesleges bio avokádót vásárolni.

Közvetlenül a héj alatt, a sötét zöld hús rengeteg karotint tartalmaz (béta-karotint is), ami segít az A-vitamin előállításában a szervezetnek. Ennek a vitaminnak nagy szerepe van a szem egészségének megőrzésében, ráadásul bizonyos daganatos betegségek, sőt szívproblémák ellen is jól jöhet. Ha a legtöbbet ki akarod hozni az avokádóból, ne hagyj egy vékony rétegnyi finomságot sem a héjban. Az alábbi videóban az avokádó egészségügyi előnyeiről hallhatsz (angolul), és a helyes hámozási technikát is megnézheted: ne kanalazd, inkább húzd le a héját, miután felnegyedelted.

Persze az avokádó sem tökéletes, ahogy ketté vágod, már barnulni is kezd. Nem kell azonban emiatt aggódnod, mert egy kis citrom vagy lime lével megállíthatod vagy legalábbis lelassíthatod ezt a folyamatot. Azzal a módszerrel is megpróbálkozhatsz, hogy hideg vizet öntesz rá, és így tárolod, majd másnap leöntöd róla. A burgonyánál is bevált, nem? :)

Ha még több mindent szeretnél megtudni erről a csodás gyümölcsről, ami a szépségápolásban is nélkülözhetetlen, olvasd el ezt a cikkünket is: A csodás avokádó és egy meglepetés a magból

Guacamole recept – egyszerű mártogatós

  • 3 érett avokádó
  • fél lilahagyma
  • 4-5 érett koktél paradicsom
  • 1 lime leve
  • extra szűz olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors

Az avokádót meghámozzuk és összetörjük, a hozzávalókat nagyon apró darabokra vágjuk és az avokádóhoz adjuk. Ráfacsarjuk a limeot, 1-2 kanál extra szűz olívaolajjal megloccsantjuk, sózzuk, borsozzuk és nagyon alaposan összekeverjük az egészet. Tortilla chipsszel fogyasztjuk. Nagyon finom és egészséges mártogatós!

Forrás: sciencealert.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Egy doboz, ezer lehetőség – mit készíthetsz az üres tejesdobozból?

Ki gondolná, hogy az egyszerű tejesdoboz több, mint egy múló csomagolás? A legtöbben automatikusan a szelektív kukába dobjuk, pedig ez a strapabíró, vízálló anyag igazi kincsesbánya az otthoni kreatív újrahasznosításhoz. Egy kis olló, ragasztó, némi festék – és máris új életet lehelhetünk belé. Az újrahasznosítás nemcsak a környezetnek tesz jót, hanem szórakoztató és alkotó tevékenység is, amihez nem kell különösebb kézügyesség.

Sült zöldségek új köntösben – mediterrán hangulat a tányéron

A sült zöldség sokak fejében még mindig a diétás kompromisszum szinonimája – pedig távolról sem kell, hogy unalmas legyen. Egy kevés olívaolaj, néhány illatos mediterrán fűszer és egy krémes mártás segítségével pillanatok alatt olyan fogássá válhat, amit öröm elkészíteni és még nagyobb élmény elfogyasztani. Mutatjuk, hogyan lesz a legegyszerűbb alapanyagokból illatokban és színekben gazdag vacsora.

Bőrápolás belülről – tápláld a szépségedet a tányérról

A szép bőr nem a fürdőszobában kezdődik, hanem a konyhában. Hiába kenjük magunkra a legdrágább krémeket, ha a szervezetünk nem kapja meg a szükséges tápanyagokat, a bőrünk fakóvá, fáradttá válik. A bőrápolás belülről éppolyan fontos, mint a külső gondoskodás – hiszen amit megeszünk, az végső soron a bőrünkön is látszik.