2024.08.01. 08:33:25 6357 223

Milyen jelek utalhatnak vitaminhiányra?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ma már senki sem vitatja, hogy az egészséges szervezet számára nélkülözhetetlenek az élettani szerepet vállaló, egészségvédő hatású vitaminok. Hiányuk azonban nem leplezhető sokáig, mivel a szervezetünk mindenképpen jelzéseket küld számunkra erről - a kérdés csupán az, hogy felismerjük-e időben ezeket?

Vitaminok Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vitaminok Fotó:123rf.hu

Korábbi hazai vizsgálatok szerint a magyar lakosság egy főre jutó zöldség-, gyümölcs- és tejfogyasztása igen alacsony, így értelemszerűen nem jut hozzá a megfelelő mennyiségű vitaminhoz, és fogékonyabbá válik a különféle fertőző betegségekre. A nem kóros besorolású vitaminhiányos állapot is megzavarhatja a szervezet normál működését. A hazai lakosság majd 40 százalékáról elmondható, hogy nem fogyaszt kellő mennyiségben C-, B2-, valamint B6-vitamint, így elkerülhetetlen a fertőzésekkel szembeni gyengébb védekezés, ám megnő a fertőzésekkel szembeni fogékonyság - olvashatjuk a Vesevilág Alapítvány által kiadott folyóiratban.

A B1-vitamin például, ami nélkülözhetetlen az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséhez, a magyar lakosság 60 százalékának szervezetében csak elenyésző mennyiségben található meg. Érdemes a napi javasolt ötszöri gyümölcs és zöldség fogyasztásából hozzájutni a szükséges vitaminokhoz, mint különféle étrend-kiegészítőket szedni, amiknek egyébként az élvezeti értéke is eltörpül egy zamatos gyümölcs elfogyasztásával járó élmény mellett.

Az idősebb korosztály szervezetében kimutathatóan elszaporodnak a szervezetünk kulcsfontosságú fehérjéit megtámadó szabadgyökök, ezért fokozottan javasolt a szabadgyök-fogó képességgel busásan felvértezett vitaminok és nyomelemek fogyasztása - különös tekintettel az E-, C-, B-vitaminokra, valamint a cinkre, rézre és mangánra. Ez utóbbi vitaminokhoz olyan táplálékokból juthatunk hozzá, mint például: a tejtermékek, saláta, sárgarépa, paradicsom, kelkáposzta, szója, barna rizs, dió, mandula, lencse, bab és húsfélék.

A vitaminhiány leggyakoribb jelzései

A törékeny haj és köröm a szervezet biotin-hiányára utaló jelzés. A biotin közismertebb neve a B7-vitamin, aminek fő funkciója abban mutatkozik meg, hogy segíti a szervezetet abban a munkájában, hogy az ételt energiává alakítsa át - írja a Healthline egyik szakértője. Amennyiben figyelünk a biotinban gazdag táplálkozásra, akkor mindenképpen részesítsük előnyben az olyan élelmiszereket, mint a tojás, a hal, a hús, a tejtermékek, a diófélék és magvak, a banán, a brokkoli, spenót, karfiol, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélék.

A szájfekélyek, afta és a szájzug-berepedés is utalhat bizonyos vitaminok és ásványi anyagok nem elégséges bevitelére. Ez esetekben leggyakrabban vas- és/vagy B-vitamin-hiányról beszélhetünk. Egy régebbi vizsgálat szerint - hivatkozik a Healthline - a visszatérő szájfekélyben érintettek közel 28 százalékának B1-vitamin (tiamin), B2-vitamin (riboflavin), B6-vitamin (piridoxin) hiány volt kimutatható, sőt: esetenként ezen vitaminhiányok kombinációja. Vasban gazdagnak tekinthetők a következő élelmiszerek: baromfi, hús, hal, hüvelyesek, sötét levelű zöldségek, diófélék, magvak és a teljes kiőrlésű gabonák egyaránt. B-vitamin-forrásként szolgálhatnak: a fentebb említett vastartalmú élelmiszerek mellet még a keményítőtartalmú zöldségek és a hüvelyesek.

Nem annyira köztudott, hogy a vérző fogíny kiváltó oka nem minden esetben a nem megfelelő fogmosási technika alkalmazása, hanem sok esetben a C-vitamin-hiányos étrend. Ez az antioxidánsként is működő és sejtkárosodást megelőző „főszereplő-vitamin” kimagasló szerepet játszik a sebek gyógyulásában, az immunitásban. Sajnos a szervezetünk önmagában nem képes előállítani ezt a nélkülözhetetlen vitamint, ezért étkezéseink során szükséges bejuttatni a szervezetünkbe. A megfelelő mennyiségű friss gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztók körében ritkábban észlelhető C-vitamin-hiány, ami súlyosabb esetben skorbutot is előidézhet, legyengítheti az immunrendszert, az izmokat és a csontokat, ugyanakkor kóros fáradtságot és letargiát okozhat.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...