2022.08.10. 17:30:00 8876 318

MIND diétával az agy egészségéért
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az életkor előrehaladtával életmódunk szükségszerűen megváltozik. Ezekhez a változásokhoz étrendünknek is igazodni kellene, hiszen megfelelő tápanyagokkal lassítható az agyi funkciók hanyatlása. A demencia nem túl fényes kilátás, éppen ezért vegyük a fáradtságot és támogassuk meg agyunkat az egészségére jótékony élelmiszerek fogyasztásával!

MIND étrend - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com MIND étrend

A mediterrán étrendet sok táplálkozási szakember ajánlja követendő étrendként, mivel nem túl szélsőséges és javarészt tápláló ételeket tartalmaz. Ezt az étrendet és az úgynevezett DASH-diétát alapul véve alakították ki azt az étrendet, amely az öregedéssel járó agyi egészségváltozást célozza kontrollálni.

Mi az a MIND diéta?

A már említett két étrend fogyasztásra ajánlott élelmiszereiből válogatták ki azokat, amelyek szerepet játszanak az agyi egészség megőrzésében. Így kerültek bele például a bogyós gyümölcsök közös halmazként a MIND étrendbe.
A diéta alapelvei nagyon egyszerűek, lehetőleg kerüljünk bizonyos ételcsoportokat, míg más meghatározott ételekből cserébe fogyasszunk minél többet.

Kerülendő ételfajták az agy egészségének megőrzéséért

  1. Vörös húsok: Hati három étkezésnél többször nem ajánlott a fogyasztásuk.
  2. Vajak és margarinok: Ezekből napi 1-1 evőkanál a fogyasztási limit.
  3. Sajtok: Heti egy alkalommal megengedett a fogyasztásuk.
  4. Édességek: A feldolgozott cukrok és szénhidrátok miatt heti négynél több alkalommal ne kerüljenek a tányérunkra.
  5. Feldolgozott gyorsételek: Különösen az étolajban sült ételek kerülendők.

A MIND diéta által javasolt ételcsoportok

  • Salátákat, és zöld zöldségeket az asztalra! Lehetőleg minél többször. Természetesen minden más olyan zöldség (bab, lencse) is fogyasztható, amelynek alacsony a keményítőtartalma.
  • Heti kétszer mindenképpen kerüljön sor bogyók fogyasztására, mert antioxidáns hatásuk jó szolgálatot tesz nekünk.
  • A diófélék mértékkel akár napi szinten is ehetők, akár nasiként is. Váltogatva fogyasztva ezeket változatos tápanyagokhoz juthat szervezetünk.
  • A halakat, pl. tonhal, pisztráng, Omega-3 zsírtartalmuk miatt ajánlják legalább heti egyszeri fogyasztásra.
  • A húsok közül a baromfi (pulyka, csirke) heti kétszer kerülhet a tányérunkra. De a sült csirke mégsem támogatott fogás!
  • Napi egy pohár bor, akár fehér, akár vörös legyen elfogyasztva az ízesítetlen teák és a tiszta víz mellett. Vörösborral kimondottan az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát szeretnék elkerülni.
  • Olívaolajat használjunk a kiváltandó zsiradékok helyett.

Forrás: www.healthline.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Egy csepp esély – 50 éves a magyarországi újszülöttkori szűrés

Minden ezredik újszülöttet érinthet valamilyen ritka betegség, és ezek között csaknem 30 olyan van, amelynek korai felismerésére Magyarországon már 1975 óta működik országos szűrőprogram. Az elmúlt fél évszázadban a szűrőközpontokban – 2007 óta Budapesten a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján és a Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján – több mint 5,6 millió újszülött vérmintáját elemezték, és 3289 olyan gyermeket szűrtek ki, akiknél már az előtt megkezdhették a kezelést, hogy a betegség tünetet okozott volna.

Tavaszi szépségrutin hűvösebb napokra – így ápold bőröd májusban is

Májusi virágzás ide vagy oda, a tavasz nem mindig szól napsütésről és langyos szellőről. A hűvösebb, szelesebb napokon a bőrünk könnyen kiszáradhat, érzékennyé válhat, vagy épp zsírosodni kezdhet a fűtött terek, szél és hőmérséklet-ingadozás miatt. Épp ezért a tavaszi szépségrutin sem lehet egy az egyben a nyári előfutára – finomhangolásra van szükség.

Uzsonnára ajánljuk: lencsekrémes szendvics friss zöldségekkel

Az uzsonna az a napszak, amit hajlamosak vagyunk elhanyagolni – pedig egy jól megválasztott délutáni étkezés segíthet fenntartani az energiaszintet, elkerülni a túlevést vacsoránál, és hozzájárul a kiegyensúlyozott étrendhez. A következő recept egy tápláló, növényi fehérjében gazdag, mégis könnyen emészthető opció, amit gyorsan elkészíthetsz és szállítani is könnyű.