2024.01.19. 17:44:52 4875 200

Mindennapi online biztonsági óvintézkedéseink – Így védekezzünk az internetes bűnözés ellen
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az egyének és közösségek biztonság iránti igénye egyidős a történelemmel, hiszen ez alapja a társadalmi fejlődésnek. A félelem és veszély nélküli nyugodt élet fenntartása érdekében már a kezdetekben elkezdődtek az óvintézkedések. Ebből bontakozott ki a mai intézményesített biztonság, melynek szükséges a korigényekhez és annak aktuális kihívásaihoz igazodnia. Ezek között jut helyhez a kiberbiztonságnak nevezett intézkedés is, mely az egyre szaporodó digitális támadásokkal szemben kínál megfelelő védelmet.

Internetes csalás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Internetes csalás

Testünk épsége, otthonaink és anyagi javaink óvása mára online tárolt adataink biztonságossá tételével is kibővült. A szaporodó és folyamatosan módosuló zsarolóprogramok sokakat jelentős pénzügyi károk elé állítottak. Ugyanígy a webes információkhoz, személyes adatokhoz való hozzáférést is érdemes a megfelelő informatikai intézkedésekkel védeni az illetéktelen kezektől. Főként azért mert a kiberbűnözők is egyre fejlettebb, rafináltabb módszereket használnak becstelen céljaik elérése érdekében.

Mivel napjaink szerves részét képezi az online jelenlét (magánélet, munka, ügyintézések stb.), kulcsfontosságú, hogy figyeljünk az alapvető adatbiztonsági kérdésekre. Példaképpen: használjunk erős jelszavakat (ezt ma már a legtöbb program javasolja is), éljünk a biztonsági adatmentések lehetőségével, és időnként tájékozódjunk az innovatív digitális biztonsági lépésekről.

Világszerte sűrűsödnek az adatvédelmi incidensekről, egyéneket és vállalkozásokat egyaránt érintő pénzügyi veszteségekről, adathalászatokról, jogsértésekről szóló hírek. A felmérések szerint naponta több mint 3 milliárd jól leplezett online támadási kísérlet történik (melyek főként spam e-mailként landolnak a fiókjainkban). Az internetes bűncselekmények okozta veszteségek pedig több mint 10 millió dollárra rúgnak. Előfordul, hogy a professzionális adathalászok hiteles személyek vagy cégek „bőrébe bújva” – akárcsak a báránybőrbe bújt farkasok – kezdeményeznek online kapcsolatfelvételt.

Hogyan védekezhetünk a digitális támadások ellen? Íme néhány lehetőség:

  • Érdemes beszerezni a legújabb tűzfal szoftvert és vírusirtót.

  • Minden online használt jelszavunk esetében törekedjünk arra, hogy erősek legyenek (betűk, számok, szimbólumok kombinációjából felépített változatok legyenek), ugyanakkor a könnyű megjegyezhetőségükről is gondoskodjunk. Főként abban az esetben, ha csak a memóriánkban tároljuk azokat, és nem kívánjuk sehová se lejegyezni.

  • A különféle szolgáltatásokhoz használjunk más-más jelszavakat. Például ne legyen azonos az online bankoláshoz és az e-mail belépéshez használt jelszavunk, hanem mindig törekedjünk az egyedi változatokra e téren. A szakemberek javasolják, hogy néhány havonta, vagy akár havonta, változtassuk meg a jelszavainkat. Természetesen arra is fokozottan figyeljünk, hogy se telefonon, se levelezéseinkkor, sem pedig élő beszélgetéseink során ne osszuk meg senkivel a használt kódokat.

  • A hamis webhelyek elleni egyik legjobb védekezés, ha frissítjük a böngészőnket. Amennyiben ilyen jellegű tartalmakat kaptunk, azonnal jelentsük.

  • Ne tegyük automatikussá a bejelentkezési adatokat azáltal, hogy jóváhagyjuk a böngészőnek a jelszavakra való emlékezést. Bár minden alkalommal megadni az adatokat kissé fárasztó lehet, mégis megéri, ha az adatbiztonságról van szó.

  • Hivatalos papíralapú dokumentumokat, nyilatkozatokat, szerződéseket, számlákat soha ne dobjunk ki, hiszen a csalók felhasználhatják az ezeken szereplő személyazonossági adatainkat.

  • Személyes, és banki adatok kicsalásáról, bizalomébresztési trükkökről, személyes jellegű interakcióba lépés kísérleteiről, felkészült bűnözői körről, és egyéb online csalási módszerekről szóló friss beszélgetést itt hallgathatsz meg.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...