2020.12.20. 15:47:59 7467 162

Minimalizáld a hulladékot az ünnepek alatt!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Decemberben a szokásosnál is több hulladékot termelünk, rengeteg csomagolóanyag és más szemét hagyja el az otthonokat az év ezen szakaszában. Ajándékozd meg a környezeted és önmagad azzal is karácsonykor, hogy odafigyelsz – ne termelj több szemetet!

Karácsonyi csomagolópapír - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Karácsonyi csomagolópapír

Tavaly egy nagyon fontos, „vigyázzunk a Földünkre” hullám söpört végig a világon, reflektorfénybe került a környezetkímélő életmód és elkezdtünk kicsit jobban odafigyelni az élővilág megóvására a mindennapokban. Idén azonban a minden a világjárvány körül forgott, a környezetvédelem – érthető módon – a háttérbe szorult. Vegyük elő a tavalyi, örökzöld és mindig aktuális szellemiséget és csökkentsük idén decemberben minimálisra az „ünnepi hulladékot”!

Kezdjük a konyhában

Természetesen ilyenkor még az is nekilát egy-két finomságot elkészíteni, aki egyébként nem konyhatündérkedik napi szinten, de a rutinos háziasszony is többet, többfélét készít a karácsonyi asztalra. Összességében többet főzünk. Mit tehetünk, hogy ne keletkezzen hulladék?

Figyeljünk a mértékre, ne főzzünk többet annál, mint ami elfogy, vagy ha igen, olyan szuper ételekből, amik lefagyasztás után később is finomak, mint a töltött káposzta.

Ne vegyünk előre csomagolt élelmiszereket! Ha hentesnél, kimért húst veszünk, piacon, újra használható tasakjainkba válogatjuk a zöldséget, gyümölcsöt, pékárut, akkor már tettünk egy nagy lépést. Aztán irány a csomagolásmentes bolt a sütési alapanyagokhoz, fűszerekhez.

Sütőpapír helyett éljünk nagyanyáink vajazós-lisztezős módszerével, alufóliába tekerés helyett tároljuk zárható dobozokban a maradékot. Az ünnepi asztalnál váltsunk mosható textil szalvétákra. Ez nem csak környezetkímélő, de nagyon elegáns megoldás is. A maradék pedig – már ami oda való – menjen a komposztra, ne a szemétbe!

Az ajándékok bűvköre és a fadíszítés

A karácsonyfadíszek is készülhetnek természetes alapanyagokból, de mivel ezek általában évtizedekig szolgálnak egy-egy háztartást, figyeljünk arra, hogy az olcsó „idénre még jó lesz” díszek helyett igazán szép darabokat keressünk, ami helyett jövőre nem akarunk újat venni. A kézműves termékek általában nincsenek egyenként műanyagba csomagolva, de a multikban is találunk ilyeneket.

Ajándékot csomagolni is megtanulhatunk környezettudatosan, például az ajándék is lehet maga a csomagolás – egy szép sál vagy konyharuha, kendő esetén. Választhatunk újrahasznosított papírtekercseket, vagy ajándéktasakot, ami többször is felhasználható. Legjobb, ha a tavaly kapottakból válogatunk!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...