2024.08.24. 12:38:08 5039 173

Mit tanulhatunk a sportolóktól és a sporttól?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A sportszerű magatartás és annak igénye a hétköznapokban is gyakran felmerül. “Viselkedjünk sportszerűen!” – kívánjuk bizonyos helyzetekben magunktól és társainktól. A sportszerűség magában foglalja a verseny becsületes kivitelezését, mindeközben pedig megtanítja az ebben résztvevők azon hozzáállását, hogy akár győztesen, akár „vesztesen” (bár tudjuk: nincsenek veszteségek, csak tapasztalatok) zárja a megmérkőzést, feddhetetlenül fogadja azt.

Testmozgás, amit szeretni is lehet - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Testmozgás, amit szeretni is lehet

Ha képletesen kívánunk szólni az életről, úgy méltán hasonlíthatjuk egy sportversenyhez. Az őskereszténység egyik legmeghatározóbb alakja, a kilikiai Tarsusban napvilágot látott Pál apostol is ekként fogalmazott: „a nemes harcot megharcoltam, futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam.” Amely életsummázó meglátásban összekapcsolható az élet a sporttal. Kihívások elé állít bennünket, folyamatosan feszegeti a korlátainkat, belevet a mélyvízbe, ezért érdemes mindig készenlétben lennünk. Mindeközben folyamatosan tesztelhetjük az egyéniségünket, megfigyelve, hogy miként éljük és ítéljük meg a diadalt és az üdvrivalgást, valamint a vereséget és a szomorúságot. Megtanít rugalmasnak és nyitottnak lenni, ugyanakkor rendezetten, célszerűen, tudatosan élni a mindennapokat. Leküzdeni az akadályokat, felkészíteni magunkat az esetleges buktatókra. Rámutat arra, hogy a kitartás, a fejlődni akarás, a gyakorlatok, a tudásgyarapítás építi a jellemet. Általa fegyelmezettebbé, jobb csapattárssá formálhatjuk magunkat.

Az amerikai sportrovatvezető, Sally Jenkins, több évtizede foglalkozik a sport tanulságaival, és meglátása szerint a sportolók mély intelligenciáról és elkötelezettségről tesznek tanúságot, ez pedig méltó arra, hogy alaposan tanulmányozzuk őket és levonjuk a tanulságokat. A sportolók nem csupán szemléletes és emlékezetes külső, hanem egyúttal belső „játékokat” is játszanak, melyben igyekeznek példát mutatni, egyúttal csapattársaikat szolgálni. Szüntelen énmunka zajlik bennük.

A sport ugyanakkor növeli az önbizalmat. A magabiztosság pedig segít a frusztráció és szorongás leküzdésében, támogatja az értékeknek és egyéni képességeknek megfelelő cselekvést. Mindezt pedig aprólékos építkezés előzi meg, mely felkészít a kihívásokkal való szembenézésre, megküzdésre.

Ráismerünk az „út a fontos, nem a cél” igazságára, ahogy arra is, hogy az edzés nem csupán a test, hanem az elme „trenírozásáról” is szól, hogy a siker és a győzelem, csupán a jéghegy csúcsa, a mögötte rejlő kemény munka többnyire a csendes láthatatlanságban lapul.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...