Mungóbab az asztalra, és készülhet is a leves
Az ázsiai konyhában már évezredek óta népszerű alapanyag a mungóbab, amely az utóbbi években világszerte egyre nagyobb figyelmet kap, főleg az egészséges táplálkozás híveinek körében.

Kiemelkedő fehérjeforrás, így ideális választás vegetáriánusoknak és vegánoknak, de azok számára is, akik változatosan szeretnék megoldani a fehérjebevitelüket. Tartalmaz A-, C- és E-vitamint, folsavat, vasat és magnéziumot, alacsony kalóriatartalmú, miközben bővelkedik antioxidánsokban, amelyek segítenek a szabadgyökök semlegesítésében, ezzel csökkentve a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát. Emellett rosttartalma javítja az emésztést és segíti a bélflóra egészségét, miközben hosszú távon hozzájárulhat a szív- és érrendszeri problémák megelőzéséhez.
Számos finom ételt készíthetünk belőle: leveseket, pörköltet, salátákat, sőt, még zöldséges currykben is remek. A csíráztatott mungóbab különösen népszerű a nyerskoszt kedvelőinek asztalán, mivel friss, roppanós textúrája remekül passzol salátákhoz vagy szendvicsekhez.
Fűszeres indiai mungóbab leves (Sambar dhál)
Hozzávalók (4 főre):
3 ek ghi vagy olaj
1 kk fekete mustármag
6 db curry levél (friss vagy szárított)
1/2 kk asafoetida (indiai fűszer)
1 kk kurkuma
2 kk sambar masala (fűszerboltokban kapható indiai fűszerkeverék, nem maradhat el!)
4 db közepes paradicsom
2 dl felezett, hántolt mungóbab
9 dl víz
1 csomag apróra vágott korianderlevél vagy petrezselyem
Elkészítés:
A mungóbabot jó alaposan, többször vízben megmossuk és leszűrjük, majd 9 dl vízben feltesszük főni. Időnként megkeverjük. Rövid idő alatt (kb. 30 perc) a szemek szétmennek, és egészen krémesre főnek.
Elkészítjük a fűszeralapot. A ghit vagy az olajat felmelegítjük, kipattogtatjuk benne a fekete mustármagot (2-3 perc), majd belemorzsoljuk a curry leveleket. Ne legyen túl nagy a láng, mert megégnek a fűszerek. Egy perc múlva beletesszük a porfűszereket: az asafoetidát, a sambar masalát és a kurkumát. Fél perc kevergetés után a hámozott, cikkekre vágott paradicsomokat is hozzáadjuk, majd ráöntjük a főtt dhált. Összeforraljuk, belerakjuk a zöldfűszert és a sót. Még 3-4 percig főzzük, majd elzárjuk a lángot. Rizzsel, esetleg csapátival (indiai kenyérlepény) tálaljuk.
Jó étvágyat! A recept forrása: vegavarazs.hu