Nagyi barackos sütije + 2 új őszibarackos finomság
Ha júliustól augusztusig mindennap őszibarack-nap lenne, azt sem bánnám, annyira imádom ezt a finom nyári gyümölcsöt. Persze ennyire egyoldalúan nem étkezhetünk, de azért egy-két őszibarackos recepttel felkészülhetünk a főszezonra.
Nagyi barackos sütije
Hozzávalók
- ¾ csésze meleg víz
- ¾ csésze meleg tej
- 1 kiskanál só
- 1 nagy tojás
- 6 evőkanál olvasztott vaj és egy kicsi a tepsi kikenéséhez
- 1 és fél csésze cukor
- 2 teáskanál instant élesztő
- 4 és fél csésze liszt
- 12 barack cikkekre vágva
- 1 citrom leve
- 2 teáskanál fahéj
Elkészítés:
A meleg vizet, tejet, sót, tojást és olvasztott vajat, valamint fél csésze cukrot összekeverünk egy tálban. Rászórjuk az élesztőt és 10 percig pihentetjük. Ha már habos, apránként hozzáadjuk a lisztet, és addig keverjük, mígnem egy ragacsos tésztát kapunk.
Ezután lisztezett deszkára tesszük és addig gyúrjuk, míg egy egységes labadformát kapunk. (kb. 3-5 percig) Áttesszük egy tálba, letakarjuk fóliával, és meleg helyen egy órát kelesztjük.
Kikenünk vajjal két tepsit, a tésztát ketté osztjuk, majd a tepsikbe helyezzük. Szépen elegyengetjük.
A barackcikkeket összekeverjük a citromlével. Ezután elrendezzük a tészta tetején őket, úgy hogy kicsit fedjék egymást (a levet a tálban hagyjuk). Egy csésze cukrot és két evőkanál fahéjat összekeverünk. Egy kis vajat rámorzsolunk a barackokra, majd megszórjuk a fahéjas-cukros keverékkel. Egy órát állni hagyjuk, a tészta még kelni fog.
A sütőt 190 fokra előmelegítjük. A süteményt a sütő felső harmadában sütjük, amíg át nem sül (kb. 30-35 percig). Egy fogpiszkálóval tesztelhetjük a tészta készültségét. Megvárjuk míg teljesen kihűl, és felszeleteljük.
Cikkajánló: Az őszi és a kajszi - hétköznapi barack-csodák
Barackos móka
Ez egy barackos koktél, amit kerti partik alkalmával felszolgálhatsz.
Hozzávalók:
- 1 csésze hámozott, darabokra vágott őszibarack, lefagyasztva
- negyed csésze barackos vodka
- háromnegyed csésze pezsgő és még 2 evőkanál
- 2 evőkanál cukor
- 1 csésze kisméretű jégkocka
- díszítésnek barackszeletek
Egy turmixgépben aprítsd fel a fagyasztott barackot és a jégkockát, kevertesd simára a vodkával és két evőkanál pezsgővel. Öntsd két pohárba, töltsd fel mindkettőt a maradék pezsgővel és dekoráld barackszeletekkel.
Barackos saláta rákkal és narancsos szósszal
Bár furcsának hangzik, a barack remekül illik salátákhoz.
Hozzávalók:
A szószhoz:
- fél csésze frissen facsart narancslé (kb. 2 db narancsból)
- fél csésze cukor
- 3 evőkanál koriander
- fél csésze limelé (kb. 4 db lime-ból)
A salátához:
- 3 barack, kimagozva, cikkekre vágva
- 1 piros chili, apróra vágva
- 1 kicsi vöröshagyma, apróra vágva
- 1 evőkanál csíkokra vágott menta, és egy-két teljes levél
- 1 csésze rák (koktélrák vagy királyrák is lehet, amit sikerül vásárolni)
- só, bors
- 3 csésze salátalevél (mesclun, ha lehet)
- friss bazsalikom
olívaolaj
1 bagett, szeletelve, pirítva
Elkészítés:
Először elkészítjük a szirupot. Forraljuk fel a narancslét, a cukrot, a koriandert egy lábosban, amíg a cukor felolvad. Ha ez megvan, fedjük le, és 30 percig hagyjuk állni, majd szűrjük át egy lábosba és facsarjuk bele a lime levét.
Készítsük el a salátát: a barackot, a chilivel, a hagymával, a mentacsíkokkal és egy csésze narancsos-korianderes szósszal összekeverjük, és 30 percig állni hagyjuk.
Süssük meg a rákot olívaolajon, majd sózzuk, borsozzuk. A szirupos barackot a rákra tesszük, amit előzőleg egy mély tálba helyeztünk el. A szirup nagyját hagyjuk külön. Adjuk a rákhoz a salátaleveleket, a bazsalikomot és a mentaleveleket, majd óvatosan forgassuk át. Locsoljuk meg fél csészényi sziruppal és egy kis olívaolajjal. Sózzuk, borsozzuk, majd pirítóssal tálaljuk.
Forrás: Receptek: marthastewart.com