Ne öntsd ki! – Maradék bor felhasználása
Maradt egy kis bor a múltkori baráti, családi összejövetelről? Esetleg a legutóbbi főzőcske után áll még néhány deciliter az üveg alján? Meginni már nem szeretné senki, éppen olyan ételt sem tervezel, amibe kellhet, kiönteni viszont nincs szíved? Pedig ha túl sokáig áll a hűtőben, az lesz a sorsa!
Ne hagyd, hogy a maradék itóka élete ilyen szomorú véget érjen! Így is felhasználhatod azt a keveset!
Színes, „szagos” zselatin? Miért ne?
Ha szeretnéd feldobni a gyümölcsös sütidet, illetve annak tetejét egy izgalmas zselével, remek megoldás lehet a maradék bor. Ehhez forralj fel 2 dl bort 6 dkg cukorral. Ehhez mehet egy lapzselatin, és várd meg, míg feloldódik a lapocska. Hagy kicsit hűlni. Ezután ugyanúgy járj el, mint a „hagyományos” zselével - amint kicsit dermedni kezd, add a sütihez.
Ha mégis főzőcskéznél…
Vagyis inkább desszert, mondjuk fagylalt is készülhet belőle! Ha nem is tél közepén, de nyáron, vagy már kora tavasszal is jól jöhet ez a recept, ha éppen akkor árválkodik a hűtődben egy jobb sorsra érdemes, megkezdett üveg borocska. A legjobb, ha van hozzá fagylaltkészítő géped! Ehhez forralj fel körülbelül 7,5 dl bort, adj hozzá 7 dkg cukrot és egy csomag vaníliás pudingport! Keverd össze alaposan, majd forrald fel az egészet még egyszer! Ha kész, hagyd kihűlni! Amikor ez is megvan, keverj hozzá lassan 25 dkg keményre vert tejszínt és mehet is a fagyigépbe!
Ha takarítani támad kedved!
Ha szeretnéd, hogy sötét bútoraid újra régi fényükben tündököljenek, keverj össze 1 rész olajat 1 rész vörösborral! Ezzel kend át a sötét bútordarabokat! De vigyázz, a világos bútoroknál semmiképpen ne alkalmazd, mert foltot hagyat a keverék!
Mehet a hűvösre? Naná!
Ha nem tudsz mit kezdeni a hűtőben árválkodó maradék borral, öntsd jégkockaformába és már mehet is a fagyasztóba! Ebből aztán mehet majd pörköltekbe, esetleg bor alapú italba, vagy éppen borba, jégkocka gyanánt.
Forrás: haushaltstipps.net