Ne tökölj a tökkel: Keverd rizottóba!
Vannak olyan nyárias receptek, amelyek egy-egy elemét átmentve, a többit pedig ősziesebbre cserélve egy új, és izgalmas ételt kaphatunk. A citrom helyett most a sütőtök lesz a sláger, és akár hiszed, akár nem, még az olasz gasztronómia is előszeretettel épít rá.
Nálunk nem igazán ismert étel a panírozott sütőtök virág, ellenben a rizottót szinte mindenki imádja. Így a megszokott gomba mellé az ősz narancssárga vitaminbombáját társítva egy olyan szezonális rizottó jön létre, amely egyszerre lesz finom és tápláló étel.
Sütőtökös rizottó pirított gombával és ropogós zsályalevelekkel
Hozzávalók:
2 csésze rizottó rizs
1 db közepes méretű sütőtök
Olívaolaj
Só és bors ízlés szerint
200 gr friss erdei gomba
1 db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
4 csésze alaplé
1 csésze fehérbor
Friss zsályalevelek
Vaj
Fél csésze parmezán sajt
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, majd a megtisztított és kockára vágott sütőtököt egy sütőpapírral bélelt tepsiben süssük puhára. A megfőtt sütőtök darabokra csurgassunk sóval és borssal ízesített olívaolajat.
Amíg a tök a sütőben van, használjuk ki az időt a rizs elkészítésére: Egy magas falú serpenyőben egy kevés felmelegített olívaolajon pirítsuk meg az apróra vágott hagymát és fokhagymát.
Amikor a hagyma már üveges, öntsük hozzá a rizst és pirítsuk egy-két percen át, amíg kissé átlátszóvá nem válik. ekkor öntsük hozzá a fehérbort is, de nagy részét ennek pároljuk is el.
Egy kis lábasban közben forraljuk fel a levesalapot, hogy ebben főzhessük puhára és krémes állagúra a rizst. Ekkor hozzáadhatjuk az előzőleg befejezett sütőtököt is az ételhez.
A rizottó tetejére szánt, vékonyabb szeletekre szelt gombát egy másik serpenyőben kevés vajon süssük enyhén aranyszínűre, de ne égessük meg a szélét sem.
Végül készítsük el az étel ropogós elemét: Egy kis serpenyőben melegítsünk fel némi vajat, majd adjuk hozzá friss zsályaleveleket, és süssük azokat addig, amíg azok ropogóssá nem válnak.
Tálaláskor a sütőtökös rizottó tetejére halmozzunk ízlés szerint a sült gombából és a pirított zsályalevelekből. Természetesen nem maradhat el a reszelt parmezán sem a rizottónkról, szórjunk belőle bátran a gőzölgő ételünkre.
Ötlet: izeselet.hu