2024.06.04. 17:48:40 7645 244

Néhány receptötlet, ha valami epresre éheznél
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az eper egyike azon gyümölcsöknek, melyet korosztálytól függetlenül mindenki imád. Hogyan is lehetne ez másképpen egy ilyen ránézésre esztétikus, ízre finoman édes, az egészségre pedig számos pozitív hatást gyakoroló gyümölcs esetében? Az alábbi édességek elkészítéséhez nem szükséges kivárnod a hétvégét vagy egy ünnepnapot.

Epres cobbler Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Epres cobbler Fotó:123rf.hu

A világ szinte minden országában termesztett és kedvelt növényfaj antioxidánsokban és vitaminokban egyaránt gazdag, alacsony kalóriatartalma miatt pedig a diétázók is előszeretettel fogyasztják. Mindemellett ideális C-vitamin- és mangánforrásként is remekül helytáll – ez utóbbi egy szabadgyök-semlegesítő hatással bíró antioxidáns hatású mikroelem. Számtalanféleképpen fogyasztható: frissen-nyersen, befőttként, gyümölcszselé formájában és természetesen süteményként is.

Sütés nélküli epres kocka

Szükséged lesz a következő hozzávalókra: az alap elkészítéséhez: 8 dkg margarin és 20 dkg keksz; a krémhez: 10 dkg mascarpone, 1 dl joghurt, 1 csomag vaníliás cukor, 25 dkg porcukor, 30 dkg zselatinpor, 4 dl tejszín, és természetesen a kimaradhatatlan eper, amiből 25 dkg mennyiséget szerezz be. A nasi tetejére pedig: tejszínhabra, néhány friss citromfű-levélre, valamint pár szem eperre.

Az elkészítés: morzsold össze a kekszet (egy aprítógép segítségével), majd olvaszd meg a margarint, és a kettőt keverd alaposan össze. Készíts elő egy kisebb szögletes formát, majd körülbelül 4 mm vastagságban nyomkodd bele a kekszes margarint – ez fogja képezni a „süteményed” alapját. Egyengesd el. Amikor ezzel elkészültél, készítsd elő a turmixgéped és törd pépesre az epret. A tejszínt verd habbá, és nagyjából 4 evőkanálnyi mennyiséget tegyél félre a díszítéshez. A mascarponét a joghurttal, a vaníliás- és porcukorral keverd ki, majd forgasd össze a tejszínhabbal és oszd kétfelé.

A kettéosztott mascarponés keverék egyik részéhez keverd hozzá a pépesített epret. A zselatinpor kétharmad részét áztasd be egy kevés hideg vízbe, melegítsd fel, ezt követően pedig – a hőkiegyenlítés módszerét alkalmazva – keverd össze a korábban elkészített epres krémmel. Mindezt simítsd rá a kekszes-margarinos alapodra, és helyezd be a hűtőszekrénybe, hogy kellőképpen megdermedjen. Amikor optimális szilárdságúra dermedt, nekiláthatsz a tetejére szánt fehér krém elkészítéséhez. Ezt a következőképpen csináld: a zselatinpor megmaradt részét áztasd be vízbe, melegítsd forrásig, majd lassan dolgozd össze a mascarponés habbal, és amikor már kezd szilárdulni, akkor kend az epres réteg tetejére. Pár órán át hagyd a hűtőben pihenni. Mielőtt a tálalásra kerülne a sor: vágd kockára, és minden egyes kis kockát „koronázz meg” tejszínhabbal, friss eperrel és citromfű-levélkével. Ennek az édességnek kicsik és nagyok, családtagok és barátok egyaránt örülni fognak.

Epres egy tálban sült pite, vagyis cobbler

A következőből nagyjából 8 főre elegendő gyümölcsös (ez esetben epres) pite készíthető: 1 kg eper, 3 ek (barna) cukor, 2 ek étkezési keményítő, 25 dkg liszt, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg vaj, 1 csomag sütőpor, 1 tojás, 1,5 dl tejszín, késhegynyi só. A tetejére szóráshoz pedig: 5 dkg kristálycukor.

Az elkészítés: az epret mosd meg, csumázd ki és keverd össze a reszelt citromhéjjal, a (barna) cukorral, és a keményítővel. Vajazz ki egy hőálló tálat, és tedd bele a keveréket. Következő lépésként keverd össze a cukrot, a sütőport, a lisztet, a kevés sót, majd add hozzá a hideg vajkockákat is, és mindezt keverd egyenletesre egy robotgép segítségével. Tedd bele a tojásos tejszínes keveréket is, az egészet pedig mindössze annyi ideig szükséges keverned, amíg a tésztád összeáll. A gyümölcsre szaggasd rá a tésztát – pontosan úgy, ahogy az aranygaluskát – és szórd meg kristálycukorral a tetejét. 170 fokos sütőben 40-45 perc alatt aranyasárgára sül a cobbler, amihez jó étvágyat kívánunk!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...