2024.04.28. 08:34:39 5263 225

Neked van B terved? – Fogódzók és mentőövek nehéz időszakokhoz
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Életünk egy-egy akadálytalan, felhőtlen időszakában hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy az esetleges nehezebb időszakokra is gondoljunk. Aztán beköszönt egy válságos helyzet, és az első gondolatok között bizonyosan szerepelni fog a jövő próbatételeire való optimális felkészülés terve – , ahogy mondani szokás: lehetőségeinkhez mérten legyünk „bebiztosítva”. Miért lehet szükségünk B tervre?

B terv Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com B terv Fotó:123rf.hu

Rendkívül felemelő érzés, amikor minden a terveink szerint halad. Ilyenkor kedvesebbek, kiegyensúlyozottabbak, kipihentebbek, lazábbak vagyunk. Reggelente felfigyelünk a madárcsicsergésre, este pedig örömmel kémleljük a csillagokat. Ám arra már kevésbé gondolunk, hogy az életünkre is sűrűn alkalmazható a fény és árnyék, a világos és a sötét váltakozása. Aztán jön a mindent fenekestül felforgató krach, és lőttek a korábbi létállapotunknak.

Az élet kiszámíthatatlansága legalább ugyanolyan frusztráló, mint izgalmas. A tény miatt, hogy nem láthatjuk előre a jövőnket, folyamatosan a „mi lesz, ha?” kérdése zsonghat körül bennünket. Ez pedig a hirtelen változásokat nem igazán kedvelő emberek esetében valóságos próbatételként van számon tartva. Ők azok, akik pontosan tudni szeretnék, hogy mi lesz tíz év múlva velük, a gyermekeikkel, a kapcsolataikkal, a sikereikkel, az egészségükkel. Akik akkurátusan, programról programra, lépésről lépésre rendezik be az életüket, akik hárítják a meglepetéseket és imádnak mindent előre tudni, tervezni. Jövő-orientáltságuknak köszönhetően előszeretettel tesznek óvintézkedéseket, mindennek érdekében pedig B, sőt C és D terveket is hajlamosak szőni.

Mivel az élet kiszámíthatatlan, senkinek sem árt legalább egy tartalékterv felállítása

Az élettől már megszokhattuk, hogy elég sűrűn késztet bennünket limonádékészítésre, olyan gyakran osztogatja a citromokat. Ilyenkor sajnos azzal is szembesülnünk szükséges, hogy a megszokott, az elsődleges élettervünk, már nem igazán működőképes. Jó, ha kéznél van egy B tervezet, melyet optimálisan igazíthatunk az új, módosult helyzethez.

A B terv ugyanis:

  • lehetőséget kínál arra, hogy jobban megbirkózzunk a problémás helyzetekkel,

  • megnyithatja előttünk az újrakezdés kapuját,

  • segít kellőképpen felkészülni egy válsághelyzetre,

  • megfelelően karban tartja a rugalmasságunkat és az alkalmazkodóképességünket,

  • mentőövként szolgál a válságos helyzetekből való kilábalásra,

  • emlékeztet arra, hogy az élet változások sorozata, hogy nem létezik „tökéletes” élet(vezetés), mivel a váratlan események megannyiszor közbeszólnak.

Sokkoló élmény lehet a korábban biztosnak és stabilnak minősített munkahelyünkről való elbocsátás. Ilyenkor nem árt, ha eddig elért eredményeink fényében újraértékeljük a karriercéljainkat, és minél előbb el kezdünk keresni egy képzettségünknek megfelelő munkahelyet. Ám meglehet, hogy minderre azért került sor, hogy végre belevághassunk abba a vállalkozásba, amire már régóta készülünk – és mindehhez különféle értékes tanfolyamokat végeztünk, nyelveket tanultunk stb.

Megesik, hogy a baráti kapcsolatunkban került sor egy törésre, amely hosszas mosolyszünethez, esetleg elhidegüléshez vezetett. Amennyiben van rá mód, érdemes tisztázni a helyzetet – pl. felvenni a kapcsolatot, és megbeszélni a probléma, nézeteltérés okát. Ugyanakkor az is meglehet, hogy valamiért itt, ennél a pontnál érdemes végleg megállni, és nem erőltetni a kapcsolatot, ha már semmiképpen sem akaródzik működni.

Egy betegség vagy egy sérülés is egyéni válsághelyzetek gyakori kiváltója lehet. Ilyenkor erőt adó, ha beszélünk egy szakemberrel, tájékozódunk a témában, megismerve hasonló helyzetű embereket, akiknek sikerült felépülniük.

A pénzügyi nehézségek komoly fejfájások, stressz és depresszió okozói lehetnek. Alapvető, hogy az akadálymentes, felhőtlen időszakokban éljünk az „először magadat fizesd ki” aranyszabályával. Ezzel a gesztussal a jövőbeli helyzetekhez építünk kiutakat és fogódzókat.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Gyors receptekből soha nem elég! – Ezt az egész család imádni fogja!

Minél kevesebb idő, minél kevesebb összetevő, minél gyorsabb elkészítés, minél több „rajongó” – a tökéletes recept titka, pláne késő tavasszal, vagy éppen nyáron, amikor nincs idő/kedv a sütő mellett álldogálni és azt várni, mikor készül már el az ebéd, vacsora.

Ezek a természetes antibiotikumok erősíthetik az immunrendszered

Az antibiotikumok, vagyis az antimikróbás készítmények bevezetése óta gyökeresen átformálódott az emberek és mikroorganizmusok közötti kapcsolat mibenléte. Az orvostudomány egyik kimagasló lépése volt az, hogy olyan betegségek is gyógyíthatóvá váltak, amelyek azelőtt halálos kimenetelűek voltak. Bár e szerek használata továbbra is kulcsfontosságú a modern gyógyításban, mégis érdemes élni a természetes antibiotikumok kínálta lehetőséggel.

Időnként nem árt egy kis csípős – Amit tudni akartál a jótékony chiliről

Élénk piros szín, intenzív íz, nyelvet perzselő, szemet könnyre fakasztó, ajkat sajdító hatás. Ezek az első gondolatok, melyek eszünkbe jutnak az Amerikából származó chili paprikáról. A paradicsommal, burgonyával és padlizsánnal egy növénycsaládba sorolható chili iránt rendkívül nagy az érdeklődés. A „chilimánia” jelenségkörébe olyan események tartoznak, mint a chilievő versenyek és a sokszínű gasztronómiai kreatívkodások. Mit tudunk még erről a „tűzről pattant” növényről?