Nem lehet betelni vele – Cseresznyés receptek
Ha májusban nem lett volna elég a cseresznyézésből, júniusban tovább folytatja diadalmenetét ez a finom, piros gyümölcs. Ha olyan szerencsés vagy, hogy óriási mennyiséget tudsz felhalmozni belőle, mert mondjuk a család nem falja fel azonnal, vagy nehezen elapasztható a cseresznyeforrásod, érdemes tovább görgetned!
Ha meguntátok (lehetetlen!) nyersen, készíts az édes, piros bogyókból valami finomat akár ma délutánra, akár további sok délutánra!:-) Vigyázat, a nyugalom megzavarására alkalmas isteni cseresznyés receptek következnek!
Cseresznyés finomság…
... ma délutánra: cseresznyés felfújt
Hozzávalók:
1 adag cseresznye, kimagozva
3 dl tej
kb.20 dkg szikkadt zsemle
2 db tojás
5 dkg lágy vaj
2 teáskanál sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
6 dkg cukor
4 csepp keserűmandula-aroma
vaj, zsemlemorzsa
A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk és egy szitában hagyjuk lecsöpögni. A zsemlét apró darabkákra tépjük, megöntözzük a tejjel és állni hagyjuk, amíg az összes folyadékot fel nem szívja. Egy hőálló edényt vajjal kikenünk és zsemlemorzsával megszórjuk. Ezután szétválasztjuk a tojásokat. A fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját pedig a beáztatott zsemlével, vajjal, vaníliás cukorral, sütőporral, cukorral és egy kevés olajjal simára keverjük. Ha kész, óvatosan beleforgatjuk a tojások habját és a cseresznyét. Az egészet a kikent hőálló tálba tesszük, és 200 ⁰C-ra előmelegített sütőben nagyjából fél óra alatt megsütjük. Ha kész, porcukorral meghintve tálaljuk, de készíthetünk hozzá vaníliasodót is! A lényeg, hogy még melegen szervírozzuk!
... több délutánra: pikáns cseresznyelekvár
Hozzávalók:
1 kg cseresznye
1 csomag étkezési citromsav (kb. 5 gramm)
1 csomag 2:1-es zselésítő cukor
0,6 dl amaretto likőr (20%)
A cseresznyét kimagozzuk, és félbe vágjuk. Egy edényben a citromsavval és a cukorral összekeverjük. Nagyjából 2 órát állni hagyjuk, aztán feltesszük főni – nagyjából 4-5 percig hagyjuk, hogy forrjon, közben megkeverjük. Ha levettük a tűzről, hozzáöntjük a mandulalikőrt és összekeverjük. Üvegekbe töltjük, lezárjuk és körülbelül 20 percig a tetejére fordítva állni hagyjuk.
Forrás: chefkoch.de