2023.07.26. 09:20:00 6640 236

Népek és olajok, avagy olajozd a hajad annak igényei szerint!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A haj olajozásának népcsoportoként más és más hagyományai vannak, ami nem is meglepő annak ismeretében, hogy a különböző földrajzi helyen élő emberek eltérő alapanyagokhoz fértek hozzá. Ez a hajápolási gyakorlat többek között azért is maradt fent a mai napig, mert fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal látja el a hajat.

Hajápolás olajakkal - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hajápolás olajakkal

A vékonyszálú, egyenes hajú emberek általában azt tapasztalják, hogy az olajozás elnehezíti a hajszálaikat, ezért nekik csupán a hajvégek ápolása ajánlott a hajolajokkal. Viszont a szárazabb, durvább hajjal rendelkezőknek puhítja a hajszálait a megfelelően használt hajolaj, amellett, hogy segíthet pótolni a haj számára szükséges tápanyagokat.

Milyen olajokat használnak hajápolásra a különböző nemzetek és népek?

Egyiptom - Ricinusolaj a hajszálak megerősítésére, és azért, hogy a tincsek puhábbak és fényesebbek legyenek. A fejbőrt hidratálja, és segít kezelni a hajhullást.

India - Kókuszolaj a száraz és sérült haj szerkezetének helyreállításához, és amla (nepáli egres) olaj a hajnövekedés támogatására, valamint korpásodás, hajhullás és az ősz hajszálak ellen.

Japán - A Tsubaki (japán kamélia) olajat hidratáló hatása mellett a haj kezelhetőségéért és fényességéért használják, de a viszkető fejbőrt is szokás ápolni vele.

Közel-Kelet - A feketekömény olaj hajhullás ellen kiváló, de hajnövesztő hatása miatt ugyancsak érdemes kipróbálni. A töredezett hajvégekkel is képes megbirkózni, ráadásul selymesebbé is teszi a hajszálakat.

Marokkó - A csillogó és erős hajú marokkói nők az argánolajra esküsznek, amely a haj táplálása és regenerálása mellett úgy puhítja meg még a vékonyszálú hajat is, hogy azt nem nehezíti el túlságosan.

Tunézia – Az olívaolaj a száraz és töredezett haj ellenszere, mivel segít megőrizni a haj természetes nedvességtartalmát. A sérült haj dús és élettel teli fürtökben születik általa újjá.

Hogyan olajozzuk a hajunkat, ha szükségét érezzük?

A természetes olajokat általában nedves hajra viszik fel a hajtövektől a hajvégek haladva, amennyiben az adott olaj alkalmas a fejbőr ápolására is, célszerű gyengéden belemasszírozni.
Egyes ajánlások szerint az ápoló hajolajat elég mindössze 15-30 percig hatni hagyni, míg mások akár egy éjszakán át is a hajon hagyják, kontyba vagy fonatba rendezve a hajat. Ekkor érdemes gondoskodni arról, hogy az ágynemünket ne fogja meg a nehezen eltávolítható olaj.
Az olajat minden esetben ki kell mosni samponnal, hogy ne maradjon a hajunkban belőle a hajszálakat elnehezítő maradék.
Extrém száraz és durva tapintású haj esetén heti két alkalommal ajánlott ehhez a módszerhez folyamodni.

Mikor nem ajánlott olajozni a hajat, illetve a fejbőrt?

Azok, akiknek pikkelysömör vagy kiütések találhatók a fejbőrükön, valamint az érzékeny, allergiás reakciókra hajlamos bőrűek kérjék ki bőrgyógyász véleményét a hajolajozás kipróbálását megelőzően.

Forrás: chatelaine.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...