2022.10.16. 15:33:31 7702 281

Október 16. A kenyér világnapja
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A Pékek Világszövetsége 2001-es kongresszusán döntött úgy, hogy október 16-án legyen a kenyér világnapja. A célja felhívni a figyelmet a világ legfontosabb élelmezési cikkére, a kenyér jelentőségére. Amely életfontosságú ásványi anyagokat tartalmaz és fontos energiaforrással rendelkezik.

Kenyér - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kenyér

A világnapot közel 30 ország ünnepli. Magyarország 2004 óta kisebb-nagyobb rendezvényekkel emlékezik meg a világnapról. Ezen a napon a pékek adományokkal segítik a rászorulókat, továbbá ez a nemes ünnep alkalmat ad arra is, hogy felhívja a figyelmet a pékek áldozatos munkájára, valamint a kenyér, mint létfontosságú élelmiszer fontos jelenlétére.

Hagyományos házi kenyér recept

Hozzávalók:

  • 90 dkg finomliszt

  • 2,5 dkg élesztő

  • 6 dl langyos víz

  • 2 teáskanál só

  • 4 teáskanál cukor

  • 3 evőkanál olaj

  • 2 db tojás a kenéshez

Egy nagyobb edénybe szitáljuk át a lisztet, és kézzel keverjük el benne a cukrot, valamint a sót. Egy bögrében 2 dl langyos vízzel keverjük el az élesztőt, majd öntsünk hozzá további 4-5 dl langyos vizet és végül az olajat. Első lépésként kézzel kevergessük a tésztát és dolgozzuk össze a hozzávalókkal. Amint egyenletesen elkeveredtek az anyagok válasszuk le kevés liszttel az edény faláról, és kezdjük el gyúrni. Ne ijedjünk meg, itt még elég ragacsos a tészta. Kezdjük el a tésztát egyenletesen mozdulatokkal gyúrni. Szükség esetén bátran lisztezhetjük a gyúródeszkát, hogy ne ragadjon le nagyon a tésztánk. Kb. 10-12 percig dagasztást követően az elkészült cipót hagyjuk az edényben, borítsunk rá egy konyharuhát és meleg helyen hagyjuk 2 órát kelni.

A két óra letelte után ismét gyúrjuk át a cipót, majd újra hagyjuk pihenni 1 órát. Amint letelt a kelesztési idő, szintén gyúrjuk át a tésztát, helyezzük egy sütőlap közepére és helyezzünk rá egy enyhén benedvesített konyharuhát, majd újra legalább 20-25 percre helyezzük meleg helyre. Közben 180 fokra melegítsük elő a sütőt. Az utolsó kelesztést követően kenjük meg a cipót tojással és egy éles késsel hasogassuk be a tetején. Végezetül betoljuk a forró sütőbe és kb. 45-50 percig aranybarnára sütjük.

Forrás: mindmegette.hu; wikipedia

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Vége a fájdalomnak – így szabadulhatsz meg a benőtt körömtől

Kevés kellemetlenebb apróság van annál, mint amikor a lábujj körme – legtöbbször a nagylábujjé – benő a bőrbe. Az egyszerű mozgást, cipőviselést, sőt néha még az alvást is megkeserítheti. Sokan hajlamosak halogatni a megoldást, pedig a benőtt köröm kezelhető, és néhány jó szokással akár megelőzhető is.

Mosás tippek kezdőknek és haladóknak(X)

A mosás a háztartásban alapvető rutin. Sokan mégsem gondolnak bele, hogy mennyire sok tényező befolyásolja a végeredményt. A rosszul megválasztott program, a túl sok mosószer vagy a helytelen szárítás nemcsak a ruháinkat teheti tönkre, de feleslegesen terheli a pénztárcánkat és a környezetet is. Cikkünk kezdőknek és haladóknak egyaránt hasznos mosási tippeket kínál, hogy a ruhák tovább maradjanak újszerűek, és a folyamat is hatékonyabbá váljon.

A sportteljesítményre is hatással van a nagy meleg és a magas páratartalom

A magas hőmérséklet és páratartalom hatással van a szervezet hőháztartására, ami különböző mechanizmusokon keresztül befolyásolja az erőkifejtést, az állóképességet és a koncentrációt is. Nagy melegben a szervezet saját védelmét helyezi az első helyre, így óhatatlanul csökken a fizikai teljesítmény. Ezért, bár a nyár kiváló időszak a szabadtéri sportolásra, kulcsfontosságú a test hőháztartásának védelme, a megfelelő hidratálás, a túlterhelés elkerülése, valamint a napvédelem – mondja dr. Torzsa Péter, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének tanszékvezetője.