Olcsó és ízletes ételek hó végére
Mindenünk a spórolás. Főleg amióta ennyire elszabadultak az árak a boltok polcain. Szerencsére lehet kevés pénzből is okosan gazdálkodni, ha kellően körültekintőek vagyunk. Vannak olyan kedvező árral rendelkező alapanyagok, amelyekből kiadós és ízletes ételek készülhetnek. Íme 3 pénztárcakímélő fogás, amitől garantáltan jól lakik a család.
Pásztorpite sült oldalasból
Hozzávalók
1 kg burgonya
tej
2 dkg vaj
50 dkg zöldborsó
1 kg oldalas
ízlés szerint: só, bors
A burgonyát pucold meg és vágd fel kockára, majd sós vízben főzd puhára. Miután a krumpli megpuhult egy krumplinyomó segítségével törd össze, add hozzá a sót, a tejet és a puha vajat. Ezt jó alaposan habosra keverd ki. A végén keverd hozzá a felengedett zöldborsót (lehet frissen fejtett is). Az oldalast csontozd ki és falatnyi falatokra vágd össze. Sózd és borsozd ízlés szerint. Az oldalas falatkákat kiolajazott tűzálló tálba szórd bele és simítsd rá a zöldborsóval kikevert burgonyapürét. 180 fokon körülbelül 40 perc alatt süsd aranyszínűre. Tálalásnál friss petrezselyemzölddel is meghintheted.
Cukkinis-Krumplis egytálétel
Hozzávalók
4 db burgonya
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
6 evőkanál olívaolaj
3 db paradicsom
2 db cukkini
ízlés szerint: só, oregánó
5 dkg parmezán
A burgonyát mosd meg jó alaposan és a héjával együtt főzd félpuhára. Kissé hagyd kihűlni, pucold meg és vágd fel karikára. A vöröshagymát aprítsd fel finomra a fokhagymával együtt, és mindezeket három evőkanál olajban pirítsd üvegesre. Közben a paradicsomot és a cukkinit mosd meg, töröld szárazra, majd karikázd fel. Miután ezekkel meg vagy, vegyél elő egy köralakú tűzálló serpenyőt. Ennek aljába locsold bele a maradék olajat, simítsd bele a párolt hagymát és a zöldségkarikákat felváltva rendezd el rajta. A tetejét szórd meg a sajttal és 180 fokon 45 perc alatt süsd aranybarnára.
Paradicsomos rizottó
Hozzávalók
2 bögre rizs
1 evőkanál mustár
0,5 bögre fehérbor
4 bögre víz
4 db paradicsom
1 kávéskanál paradicsompüré
3 db húsleveskocka (vagy alaplé)
Ízlés szerint: só, olaj
Az olajon pirítsd üvegesre a rizst, majd keverd hozzá a mustárt, a paradicsompürét és öntsd fel az egészet a borral és a vízzel. Add hozzá a felkockázott paradicsomot, a leveskockát és ízlésednek megfelelően a sót. Takarék lángon, többszöri kevergetés mellett főzd puhára. Ízlés szerint reszelt parmezánnal, paradicsomkarikákkal vagy bazsalikommal a tetején tálalhatod.
Forrás: mindmegette.hu