Olívaolajjal a túlevés ellen? Ismerkedjünk meg a szekretinnel!
A különböző ételek különbözőképpen hatnak szervezetünkre: Mindannyian hallottunk már a divatos, diétás ételekről, azt azonban már kevésbé jegyezzük meg, hogy melyek azok a vegyületek bennük, amik az egészségünket szolgálják. Egy közülük a szekretin.
Tudat alatt tisztában vagyunk abban, hogy mennyire nem tesz jót a testsúlyunknak, ha rendszeresen annyit eszünk, amennyi csak belénk fér. Egyrészt gyomrunk kitágulhat, másrészt így nagyságrendekkel több kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, mint a szükséges.
Étvágyunk szabályozása
A fogyni vágyók a vágyott testsúlycsökkentés érdekében a testmozgás és a diétás étrend mellett segítségül hívhatják az étvágycsökkentő étrendkiegészítőket, teákat. Ezek főként a fogyási folyamat első szakaszában lehetnek hasznosak, amikor is megtanulja a szervezetünk, hogy mennyi az a minőségi (!) ételmennyiség, ami már nem hizlal, de még energia dússá tesz. Milyen elven működnek az étvágycsökkentő készítmények? A kalóriát tároló fehér zsírszövet mellett testünkben jelen van a barna zsírszövet, amely a hőtermelés során kalóriát éget. Amikor a hőmérséklet kissé megemelkedik, akkor aktiválódnak a teltségérzet jelzéséért felelős idegsejtek. Tehát a cél az, hogy olyan ételeket fogyasszunk, amelyek aktívabbá teszik a barna zsírsejtjeinket. ##A szekretin A szóban forgó hormon megfelelő mennyiségben működésre tudja bírni a kalóriaégető zsírszövetet, így célszerű beiktatnunk étrendünkbe a szekretin gyorsabb felszabadulását meggyorsító élelmiszereket.
Az ilyen irányú kutatások azonban még nagyon az elején járnak. A szakértők azt a felfedezésüket azonban már nyilvánosságra, hogy az olajsav stimulálja a szekretint. Ez azt jelenti számunkra, hogy pár cseppnyi a jól ismert olívaolajból segíthet nekünk abban, hogy túlevés nélküli teltségérzet alakuljon ki az étkezés során.
A szakemberek azonban óva intenek attól, hogy a hormonegyensúlyt mesterségesen túlságosan megborítsuk, hiszen annak számos káros mellékhatása alakulhat ki.