Pásztortarhonya – az egyszerűség íze
A pásztortarhonya az a fogás, ami nem csupán étel, hanem hangulat. Egy falat, és máris ott vagy a puszta szélén, ahol a bogrács alatt pattog a tűz, a levegőben füst és friss paprika illata keveredik. A tarhonya mostanra újra divatba jött – igazi, laktató, mégis könnyen elkészíthető egytálétel, ami újra megtanít értékelni az egyszerűséget.
A puszta konyhájából a városi asztalra
A pásztortarhonya a hagyomány szerint abból készült, ami épp kéznél volt a határban: egy kis szalonna, hagyma, paprika, krumpli és tarhonya. Nem kellett hozzá semmi különleges, csak tűz és idő. A pásztorok ételét ma már nem bográcsban, hanem konyhai serpenyőben is elkészíthetjük, mégis ugyanazt az otthonos, füstös ízvilágot idézi meg. És ha egy kis kolbásszal vagy csípős paprikával megbolondítod, igazi magyaros energiabomba lesz belőle.
Hozzávalók (4 adaghoz)
200 g tarhonya
1 fej vöröshagyma
100 g füstölt szalonna
1 teáskanál pirospaprika
2 gerezd fokhagyma
2 közepes krumpli, felkockázva
150 g füstölt kolbász, karikázva
1 zöldpaprika
1 paradicsom
kb. 5 dl alaplé vagy víz
só, bors ízlés szerint
Elkészítés
A szalonnát serpenyőben kiolvasztjuk, majd a pörcöket félretesszük. A zsírján üvegesre főzzük a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a tarhonyát, és aranybarnára pirítjuk. Ez adja meg az étel igazi karakterét. Levesszük a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, majd hozzáadjuk a fokhagymát, krumplit, kolbászt, paprikát és paradicsomot. Felöntjük annyi alaplével, hogy éppen ellepje, majd lefedve, kis lángon főzzük, míg a tarhonya és a krumpli megpuhul.
A végén visszakeverjük a szalonnapörcöket, és hagyjuk pár percet pihenni – így az ízek tökéletesen összeérnek. Nem kell hozzá semmi extra: csak egy mély tányér, friss kovászos kenyér, és egy kanál savanyúság. A pásztortarhonya nem villantani akar, hanem emlékeztetni arra, milyen jó érzés lelassulni.