Pikáns ázsiai levesek, amelyek garantáltan felmelegítenek
A hűvösebb napok beköszöntével nincs is jobb, mint egy gőzölgő, fűszeres ázsiai leves, amely nemcsak testünket, de lelkünket is átforrósítja. Az olyan klasszikusok, mint a japán ramen, a vietnámi pho vagy a thaiföldi tom yum, nem csupán melegítik a gyomrot, hanem izgalmas, egzotikus ízeikkel az ízlelőbimbókat is feltüzelik.
Ezekben a levesekben olyan karakteres fűszerek adják meg az alapot, mint a gyömbér, a fokhagyma, a chili és a citromfű. A gyömbér friss, kissé csípős aromája serkenti a vérkeringést, melegséggel tölti el a testet, és támogatja az immunrendszert. A chili – akár friss, akár szárított formában – tüzes intenzitással ad lendületet a levesnek, a citromfű pedig különleges, frissítő citrusos ízt kölcsönöz.
A ramen gazdag, ízletes alaplevét gyakran szójás vagy misós fűszerezés teszi mélyebbé, amit a fokhagyma és gyömbér hangol igazán egyedivé. A pho ízei a fahéj, szegfűszeg és csillagánizs különleges harmóniájával kelnek életre, míg a tom yum levesben a savanykás lime és csípős chili kombinációja nyújt valódi felfrissülést. Ezek az ázsiai levesek nemcsak finomak, de valódi lélekmelegítők is, így ilyenkor tökéletes választásnak bizonyulnak egy kis egzotikus hangulat megidézésére. Nézzünk közülük egyet, hogyan készíthetjük el otthon!
Tom yum, a fűszeres és forró thai csirkeleves
Hozzávalók: (4 főre, elkészítési idő:20 perc)
40 dkg csirkemell
1 szál sárgarépa
¼ fej káposzta
2 színes paprika
2 gerezd fokhagyma
1 szál thai citromfű
1 db thai chili
1 dkg galangal gyökér
4 lime levél
4 dl kókusztej
3 dl csirkeleves
8 dkg rizstészta
2 evőkanál halszósz
1 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál rizsecet
korianderlevél
2 evőkanál olaj
Elkészítés:
A csirkemellet csíkokra vágjuk, a zöldségeket megtisztítjuk, és vékonyan felszeleteljük. A húst forró olajon megpirítjuk, hozzátesszük a citromfűszálat, a chilit és a galangal gyökeret, átforgatjuk, meglocsoljuk a rizsecettel, a szójaszósszal és a halszósszal, újra átforgatjuk, majd hozzáadjuk a zöldségeket. Felöntjük a csirkelevessel, forraljuk 2-3 percig. Hozzáadjuk a kókusztejet is, majd az 5 percre langyos vízbe áztatott üvegtésztát apróra vágjuk, és a levesbe tesszük. Összeforraljuk, megszórjuk az apróra vágott korianderrel, és azonnal tálaljuk. Jó étvágyat!
A recept forrása: https://www.mindmegette.hu/