Piros gyümölcsös finomságok – ha tele a hűtő gyümölccsel…
Telis-tele a hűtőm piros gyümölcsökkel: málna, cseresznye, meggy, ribizli… Esélytelen, hogy mindet elfogyasszuk frissen, nyersen, hiszen gyorsabban megromlanak, mint amilyen ütemben ennénk őket. Lefagyasztani nem akarom az egészet, jó lenne gyorsan sütni belőlük valami finomat. Mondjuk egy piros gyümölcsös pitét vagy nem is tudom. :) Recept variációk piros gyümölcsökhöz!
Arra gondoltam, hogy egyszerű recepteket keresek a gyümölcsökhöz, hogy minél gyorsabban meglegyen, hiszen annyi tennivalónk van, nem igaz? :) Hátha, nektek is jól jönnek az alábbi receptek egy hétvégi vagy gyors hétköznapi finomság elkészítéséhez, most, hogy roskadásig vannak a kertek piros gyümölcsökkel.
3. Piros gyümölcsös morzsás pite
Hozzávalók:
- 350 g gyümölcs (vegyesen vagy csak egyfajta)
- 1 evőkanál keményítő vagy liszt
- 2 evőkanál finomítatlan nádcukor
- 1,5 dl zabpehely
- 1 dl finomliszt
- 2 ek nádcukor
- 125 g vaj
Az áfonyát kivajazott, kilisztezett tepsibe tesszük, majd megszórjuk a liszttel és a cukorral, kicsit összekeverjük.
A zabpelyhet, a lisztet és a cukrot összekeverjük egy tálban, majd rákockázzuk a margarint, és összemorzsoljuk, végül a gyümölcsökre rámorzsoljuk.
225 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük, vagy amíg a teteje meg nem pirult egy kicsit. Kanállal fogyasztjuk. :) Tejszínhab, fagylalt jól megvan vele.
2. Teljes kiőrlésű meggyes-málnás pite
Hozzávalók:
- 3 egész tojás
- 5 dkg barna cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 12 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 5 dkg zabpehely
- 2 ek tejföl
- 2.5 dl tej
- 30 dkg meggy és málna
- 2 kávéskanál fahéj
A tojásokat ketté választjuk és a sárgáját habosra keverjük barnacukorral és a vaníliás cukorral, valamint egy csipet sóval. Hozzákeverjük a liszttel elkevert sütőport és zabpelyhet, majd a legvégén a tejföllel lazítjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan a masszához keverjük. Egy tortaformát kivajazunk, kilisztezünk és rászórjuk az átmosott, lecsepegtetett gyümölcsöket. Ezután öntsük le a tésztával, amit egyenletesen oszlassunk el, kicsit rázogassuk össze. Hintsük meg fahéjjal a tetejét és egy kis cukorral.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük, közben tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
3. Egyszerű kevert gyümölcsös pite
- 50 dkg finomliszt
- 25 dkg cukor
- 4 db tojás
- 4 dl tejföl
- 1,5 csomag sütőpor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 40 dkg meggy vagy vegyes piros gyümölcsök
A gyümölcsöket lemossuk és lecsepegtetjük. A hozzávalókat gyakorlatilag egyszerre beletehetjük egy keverőtálba és robotgéppel alaposan összekeverjük. A masszát sütőpapírral bélelt, vagy kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük, végül sűrűn megszórjuk a lecsepegtetett gyümölccsel. 180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük és addig sütjük, míg a tűpróba után száraz marad a tű, kb. 20 perc.
4. Málna sörbet
Ezt a receptet akkor ajánljuk, ha otthon vagy, és ott van sok dolgod, de közben pár percet óránként rá tudsz arra szánni, hogy ezt a finom jeges csodát átkevergesd.
Hozzávalók:
- 300 g málna
- 150 g cukor
- 1 kanál friss citromlé
- 3 dl víz
3 dl vízből és a cukorból szirupot főzünk, amit lehűtünk. A málnát megmossuk, majd összezúzzuk egy villával. Rácsepegtetjük a citromlevet. Ha a cukros víz nagyjából kihűlt, folyamatos keverés mellett a málnához adagoljuk. Ezután lefedjük az edényt, és betesszük a fagyasztóba 5-6 órára. Közben óránként kivesszük, és alaposan átkeverjük, levegőztetjük. 5 óra után fogyasztható. A málnát más gyümölcsökkel is helyettesíthetjük.
Forrás: nosalty.hu