2018.03.25. 12:13:48 16304 467

Pöttyös kalács - meglepetés húsvéti finomság
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ránézésre egy átlagos kalács, de amikor felszeleteljük, meglepetésekkel van tele: egy kis meggy, egy kis mák, egy kis dió. Ez a húsvéti pöttyös kalács, amellyel idén egy kis változatosságot vihetsz az ünnepi étkek sorába.

Pöttyös kalács | Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Pöttyös kalács | Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu

Húsvéti pöttyös kalács

  Tészta hozzávalói 25x10 cm-es sütőformához:

  • 35 dkg liszt
  • 1,5 dkg élesztő (friss)
  • 1 ek porcukor
  • 1 dl tej + 1 tk cukor
  • 1 dl tejszín
  • 3 dkg vaj
  • csipet só
  • 1 kicsi tojás a lekenéshez

A langyos tejhez keverjük hozzá a cukrot, majd morzsoljuk hozzá az élesztőt és pár perc alatt futtassuk fel.

A vajat olvasszuk fel, majd hűtsük vissza.

A lisztet keverjük össze a sóval, majd szitáljuk át.

A kenyérsütőgép üstjébe öntsük bele a langyos tejszínt, adjuk hozzá a vajat és a felfuttatott élesztőt, majd keverjük kicsit össze.

Ezután kanalazzuk rá az átszitált lisztet, majd indítsuk el a dagasztóprogramot, és dagasszuk meg a tésztát. Természetesen kézzel, vagy robotgép dagasztó szárával is megdagaszthatjuk.

Ezután tegyük át a tésztát egy enyhén kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen egy óra alatt kelesszük a duplájára.

Diós töltelék hozzávalói:

  • 5 dkg darált dió
  • 1 ek porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj
  • 1-2 ek tej

Mákos töltelék hozzávalói:

  • 5 dkg darált mák
  • 1 ek porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj
  • 1-2 ek tej

Valamint kell még kb. 10 dkg meggybefőtt alaposan lecsepegtetve.

A diós és a mákos töltelék hozzávalóit keverjük össze, figyelve arra, nehogy túl lágy legyen a massza. 

A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki kb. fél cm vastagra. Ezután egy 6 cm-es pogácsaszaggatóval szaggassuk ki a tésztát. (a leeső részeket én kicsit átgyúrtam, és szintén kiszaggattam)

Ezután ízlés szerint kanalazzuk rá egy-egy tésztakorongokra a diós és mákos tölteléket, valamit némelyikre tegyünk pár szem meggyet.

Ezután a megtöltött tésztából formázzunk golyókat, majd váltakozva helyezzük bele a sütőpapírral kibélelt formába. (ízlés szerint kizsírozhatjuk és lisztezhetjük a formát)

Ezután takarjuk le egy konyharuhával, majd szobahőmérsékleten 30 perc alatt kelesszük újra.

A megkelt tésztát ezután kenjük le felvert egész tojással.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 35-40 perc alatt süssük készre. A sütési idő felénél takarjuk le a kalácsot alufóliával, hogy sütés közben a teteje nehogy nagyon megbarnuljon, megégjen. (én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Tálalás előtt, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. A tésztája foszlós, és nagyon finom a váltakozó töltelékkel. 

Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.