Pürésítsd! – Zeller, nem csak a levesbe
Míg én ellennék nélküle, a párom számára egyszerűen elképzelhetetlen a húsleves zeller nélkül. Persze, a finom husik mellé már nem kerül oda, de a ház ura szerint remek ízt ad a levesnek. Igaza van, de nagyjából ennyiben ki is merül a fehér gumó konyhában betöltött szerepe.
Pedig az „ízadó” funkción túl még egyéb finomság is készíthető a zellerből! Finom püré, krém is varázsolható belőle az asztalra, akár „magában”, akár más zöldséggel, esetleg gyümölccsel párosítva.
Zellerpüré
Hozzávalók:
1 db zellergumó
némi vaj
2 dl tejszín
só, bors, szerecsendió
A zellert megpucoljuk, felkockázzuk, majd a felolvasztott vajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a tejszínt, és addig főzzük, amíg a zeller kellően puha nem lesz. Ezután ízesítjük a fent írt fűszerekkel, majd az egészet pürésítjük.
Almás zellerkrém
Hozzávalók:
1 db zellergumó, megpucolva, felkockázva
0,7 dl tej
5 dkg vaj
1 db nagyobb méretű, savanyú alma, meghámozva, felkockázva
só, bors, szerecsendió
A zellert és az almát egy edénybe tesszük, és annyi vízzel felöntjük, hogy ellepje a kockákat. Sózzuk, és addig főzzük, amíg az alma és a zeller megpuhulnak. Öntsük le róla a vizet, majd adjuk hozzá a vajat, fűszereket, majd az egészet pürésítsük.
Burgonyás zellerpüré
Hozzávalók:
1 db zellergumó, meghámozva, felkockázva
7 dkg vaj
2 dl tej
kb.fél kg burgonya, meghámozva, felkockázva
só, bors, szerecsendió
A zöldségeket sós vízben megfőzzük. Ha kész, leöntjük róla a vizet, hozzátesszük a fűszereket, vajat, tejet és pürésítjük. És már kész is!:-)
Forrás: gartentipps.com