2022.01.10. 15:19:37 8445 255

Rám tört az újévi pánik. Így oldd meg! 2. rész
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az előző írásomban eljutottunk odáig, hogy SEGÍTSÉG! Hogy ez miért történt? Mert a tükör előtt állva döbbentél rá arra, hogy nemhogy új életet kezdeni nincs semmi erőd, de még az ágyból kikelni sem az új év második napjától. Megint megnyugtatlak, ezzel az érzéssel egyáltalán nem vagy egyedül. Hogy miért érzed ennyire ramatyul magadat, ezt is megbeszéltük. Ezt a jelenséget én nemes egyszerűséggel "újévi pánik" - ként emlegetem. Jómagam is átéltem nem egyszer. Látod, itt vagyok. Ez is azt jelenti, hogy túlélhető, ha nehéz is. Hogyan? Máris elárulom a titkot!

Jobb a paplan alatt - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Jobb a paplan alatt

Az első dolog, amit ezzel kapcsolatban fontos tudnod, hogy amit érzel, az teljesen normális, tehát nem kell megijedned attól, hogy mi történik veled. Legfőképp azért, mert a háttérben nem csak pszichés okok lapulhatnak! Beszéljük meg először is, hogy mik a tünetek. Sorolom, figyelj: erős szorongás, annyira, hogy a mellkasod szinte görcsben van. Alig kapsz levegőt és mintha kövek nehezítenék a légzésedet.

Gyengének és fásultnak érzed magadat, annyira, hogy borzongsz és ráz a hideg néha, vagy izzadsz, látszólag teljesen indokolatlanul. Fáj mindened. Nem tudod egész pontosan meghatározni mid, de az izmaid, a gerinced és szinte minden porcikád úgy egyszerre. A fejed tompa, sajog vagy nyilall, vagy mindezeket felváltva teszi. Néha szédülsz is. A szíved olykor úgy elindul, mint egy felgyorsított gőzgép, majdnem kiugrik a mellkasodból, pedig nem is futottál egy fél kilométert sem. Majd megint csak elernyedsz és teljesen elgyengülsz, szinte az ágyból sem bírsz kikelni, annyira. Nem minden tünet jelentkezik egyszerre, és nem mind nagyon erős. A pánikrohamnak is vannak fokozatai és különböző stádiumai. Ha már három tünetet észlelsz magadon, jó eséllyel ez lehet a gondod. De nem minden esetben! A pánikroham ugyanis nem mindig az, aminek látszik! Ezért nagyon jó, ha figyeled magadat és amikor észleled a tüneteket, megpróbálsz észnél lenni.

Mire figyelj? Kezdj el gyanakodni: valami nem stimmel, mert nem érzem jól magamat. Mi lehet az oka? Gondold végig mit csináltál az elmúlt hetekben. Ettél rendesen? Ittál eleget? Mennyire hajtottad túl magadat az elmúlt időszakban? Mennyit aludtál? Szedsz megfelelő mennyiségű vitamint? Volt időd mozogni és sportolni bármit? Sétáltál és voltál levegőn? Mikor nevettél utoljára? Ezek mind mind fontosak. Mert a pánikrohamot leginkább a fokozott stressz, a fáradtság és a kimerültség okozza. Lehet még plusz tényező a mozgás és levegő hiánya, illetve a vitaminhiány is. Ráadásul ezek a tünetek nem akkor jelentkeznek, amikor zajlik az élet és te a toppon vagy. De nem ám! A szervezeted addig bírja tartani magát. Akkor omlik össze, amikor ellazulsz. Akkor érzi úgy, hogy ez most kvázi "megengedheti magának", így utóstresszel, vagyis szépen bepánikol. Te pedig nem érted mi a bajod, hiszen most aztán tényleg nem lenne indokod erre. Tényleg? A szervezeted ezt bizony nem egészen így gondolja.

Mit tegyél? Pihenj! Kapcsolj ki. Teljesen. Mindent. Telefont, számítógépet, tabletet, de legfőképpen az agyadat. Aludj, amennyit csak tudsz, mert a szervezeted ezzel regenerálja saját magát. Sétálj nagyokat, friss levegőn. Eszedbe se jusson most edzőteremben gyúrni, mert ezzel csak ráteszel néhány lapáttal a túlterhelt ideg- és izomrendszerre. Most lazítanod kell. Maximum jógázz, az mindig jót tesz. Hallgass zenét, de ha egy mód van rá, ne a rock-ot nyomasd. A klasszikus zene a legmegnyugtatóbb. Legyél egyedül, amennyit csak tudsz és ha megteheted, csendben. Mi a helyzet, ha a tünetek nem enyhülnek, vagy nem érzed azt az önvizsgálat után, hogy ez az állapot indokolt lenne? Nem biztos, hogy pánikrohamod van. A vashiány is okoz ehhez nagyon hasonló tüneteket. Az enyhébb influenza, illetve a covidnak az új változata, az omikron is okoz ilyen galibákat. Szív- és érrendszeri, illetve keringési problémák is állhatnak a háttérben. Tehát, ha úgy érzed mindent megtettél, hogy a tünetek enyhüljenek, mégsem vagy jobban, mindenképp fordulj orvoshoz további kivizsgálások miatt. Az egészséged a legfontosabb. Ne veszélyeztesd!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...