2024.06.06. 17:52:15 8611 281

Recept ötletek joghurttal, joghurtból
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A joghurt egyike azon szuperételeknek, amit gyerekek és a felnőttek egyaránt örömmel kanalaznak. A sokak által kedvelt jellegzetes ízvilága mellett egy sor egészségre gyakorolt pozitív hatása ugyancsak ismeretes. Kiemelkedő fehérje- és kalciumforrásként szolgál, tartalmaz B-komplex vitaminokat, foszfort, magnéziumot és káliumot. Mindemellett pedig javítja az anyagcserét és biztosítja a jóllakottság érzést. Alább hozunk néhány joghurtos receptötletet.

Joghurtos citromtorta Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Joghurtos citromtorta Fotó:123rf.hu

Készítsünk joghurtot házilag

Ha előnyben részesítjük a sajátkészítésű ételeket, bizonyára örömmel nekilátunk ennek a házi joghurt receptnek, melyhez a hozzávalók a következők:

1 l felforralt, majd langyosra hűtött tej, 1 evőkanálnyi bolti joghurt – amit helyettesíthetünk 1 kiskanál mennyiségű, a gyógyszertárakból beszerezhető pepszinporral (más néven laktázporral). A langyos tejhez adjuk hozzá a port vagy a boltban vásárolt natúr joghurtot, keverjük össze és töltsük poharakba, amiket körülbelül egy óra hosszára beteszünk a 35-40 fokra állított sütőbe. A joghurtokat kivesszük a sütőből és hagyjuk lehűlni, állni. Nagyjából három óra múlva már fogyaszthatjuk is a saját készítésű joghurtunkat.

Tipp: amennyiben zsírosabb joghurtot szeretnénk készíteni, akkor a por vagy joghurt tejhez keverését megelőzően adjunk hozzá egy deci tejfölt vagy tejszínt. A tapasztalatok szerint a házi joghurt hosszabb ideig eláll – sőt, még tovább hosszabbíthatjuk az elállási időt, ha a poharak tetejét fóliával borítjuk be.

A zöldséges joghurt is megér egy kóstolót

Most, hogy itt a nyár és egyre több friss zöldséggel örvendeztethetjük meg magunkat és a szeretteinket, elkészíthetünk egy finom és egészséges zöldséges joghurtot is. A natúr joghurtba bármilyen zöldségtípust keverhetünk – a szezonnak és az ízlésünknek megfelelően. Például hozzáadhatunk 1 reszelt sárgarépát, 1 zellert, 1 karalábét és valamennyi friss zöldborsót is. A tetejét pedig megszórhatjuk növénycsírával vagy petrezselyemzölddel.

Frissítő joghurtfagylalt

A nyár egyik kihagyhatatlan frissítő desszertjét, a fagylaltot is elkészíthetjük joghurtból. Például a következő recept szerint: 250 g joghurt, 75g porcukor, 125 g tejszín, 1 ananászkonzerv (amit esetleg friss gyümölcsdarabokkal is helyettesíthetünk). Az elkészítés: a joghurtot, a tejszínt és porcukrot egy mixer segítségével alaposan összedolgozunk. A gyümölcsöket egy külön tálban összetörjük, majd a levével együtt a mixtúránkhoz adjuk. Műanyag edényekbe töltjük és körülbelül négy óra hosszára a fagyasztóba helyezzük.

Citromos-mogyorós joghurttorta

A tésztához szükségünk lesz: 200 g lisztre, 100 g vajra vagy margarinra, 50 g cukorra és 1 tojás sárgájára. A töltelék hozzávalói: 2 csomag zselatinos tortaöntet, 250 g joghurt, 4 ek cukor, 50 g tejszín, 1 ek porcukor, 1 citrom, 1 ek darált mogyoró.

Kezdjük a tészta elkészítésével: a hozzávalókat egy tálban alaposan összedolgozzuk, amikor ezzel elkészültünk, egy órára a hűtőszekrénybe helyezve pihentetjük. Az egy óra leteltével kinyújtjuk a tésztát és egyenletesen kibélelünk vele egy 20 cm átmérőjű tortaformát (figyeljünk arra, hogy a legyen pereme is). Egy villával szurkáljuk meg a formába helyezett tésztát, ezt követően pedig melegítsük elő a sütőt 180 fokra, ahol körülbelül 12 percig sütjük.

Amikor megsült a tésztánk, hagyjuk kihűlni. Elkészítjük a tortaöntetet – a csomagon feltüntetett utasítások szerint haladva – és belecsavarjuk az 1 citrom levét. Midőn már eléggé kihűlt, akkor elkeverjük a joghurttal és az egészet rásimítjuk a tortaformában lévő tésztánkra. A megmaradt joghurtot a tejszínnel és a porcukorral együtt habosra keverjük, majd a citromos krém tetejére kenjük. További egy óra erejéig hűvös helyre tesszük. Ezután már nyugodtan levehetjük a formát a tortánkról. A díszítéshez reszelt citromhéját és őrölt mogyorót használunk. Jó étvágyat kívánunk az elfogyasztásához!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...