2025.06.26. 17:57:42 882 26

Sajtos-fokhagymás pull-apart, avagy téphető kenyér – a vendégváró falat, amit mindenki imád
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ropogós kívül, lágyan olvadó sajt belül, fokhagymás vajjal átitatva – ez az ún.pull-apart kenyér nem véletlenül lett az internet kedvence. Látványos, egyszerű, és garantáltan elfogy az utolsó morzsáig.

Téphető kenyér Fotó:123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Téphető kenyér Fotó:123rf.com

Ha unod a hagyományos partifalatokat vagy valami ütőset keresel egy baráti estére, ez a kenyér lesz az új kedvenced. Amerikából indult, de mára a világ minden konyháját meghódította. És a legjobb? Elkészíteni pofonegyszerű – akár bolti kenyérből, akár házi változatból.

Hozzávalók a pull-apart kenyérhez:

  • 1 nagy, kerek vagy hosszúkás ropogós héjú kenyér (házi recept lejjebb!)

  • 100 g vaj

  • 3–4 gerezd fokhagyma, zúzva

  • 1 kis csokor friss petrezselyem, aprítva

  • 200 g reszelt mozzarella (vagy cheddar, gouda – ízlés szerint)

  • Só, bors ízlés szerint

Előmelegítjük a sütőt 180°C-ra. A kenyeret bevagdossuk keresztben és hosszában, rácsszerűen, úgy, hogy az alja egyben maradjon. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a fokhagymát, petrezselymet, egy csipet sót és borsot. A vágásokba belecsorgatjuk a fokhagymás vajat – ne spóroljunk vele! A réseket megtöltjük a reszelt sajttal. Az egészet alufóliába csomagoljuk, és sütőbe tesszük 15 percre. Ezután levesszük a fóliát, és további 10 percig sütjük, míg a sajt teljesen megolvad és a teteje megpirul.

Házi ropogós kenyér receptje

Ha nem bolti kenyeret használnál, íme egy gyors, kérges házi kenyér receptje, ami tökéletes alapja a téphető verziónak:

Hozzávalók:

  • 500 g liszt (lehet BL80 vagy kenyérliszt)

  • 1 csomag (7 g) szárított élesztő vagy 25 g friss

  • 350 ml langyos víz

  • 1,5 teáskanál só

  • 1 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

Keverd össze a lisztet, sót, élesztőt egy nagy tálban. Add hozzá a vizet és olajat, majd dolgozd össze lágy tésztává. Takard le, és keleszd 1 órán át langyos helyen. Formázz belőle kerek vagy hosszúkás kenyeret, és tedd lisztezett sütőpapírra. Hagyd még kelni 20–30 percig, közben melegítsd elő a sütőt 220°C-ra. A kenyeret vágd be a tetején, spricceld meg kevés vízzel, és süsd 35–40 percig, amíg ropogós héjat kap. TIPP: Ha van fedeles öntöttvas edényed, abban sütve extra ropogós kérget kapsz!

Amiért mindenki odavan érte

Bárhol ehető, mert nem kell szeletelni, mégis szendvics-szerű: mindenki csak letép belőle egy falatot, és élvezettel nyammog. Gyerekek és felnőttek egyaránt szeretik, vendégvárónak tökéletes.

Variációk lehetnek:

  • Füstölt sajt + szalonna

  • Pesto + mozzarella + szárított paradicsom

  • Gomba + camembert

  • Édes verzió: vaj + fahéj + cukor

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...