Sajtos-fokhagymás pull-apart, avagy téphető kenyér – a vendégváró falat, amit mindenki imád
Ropogós kívül, lágyan olvadó sajt belül, fokhagymás vajjal átitatva – ez az ún.pull-apart kenyér nem véletlenül lett az internet kedvence. Látványos, egyszerű, és garantáltan elfogy az utolsó morzsáig.

Ha unod a hagyományos partifalatokat vagy valami ütőset keresel egy baráti estére, ez a kenyér lesz az új kedvenced. Amerikából indult, de mára a világ minden konyháját meghódította. És a legjobb? Elkészíteni pofonegyszerű – akár bolti kenyérből, akár házi változatból.
Hozzávalók a pull-apart kenyérhez:
1 nagy, kerek vagy hosszúkás ropogós héjú kenyér (házi recept lejjebb!)
100 g vaj
3–4 gerezd fokhagyma, zúzva
1 kis csokor friss petrezselyem, aprítva
200 g reszelt mozzarella (vagy cheddar, gouda – ízlés szerint)
Só, bors ízlés szerint
Előmelegítjük a sütőt 180°C-ra. A kenyeret bevagdossuk keresztben és hosszában, rácsszerűen, úgy, hogy az alja egyben maradjon. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a fokhagymát, petrezselymet, egy csipet sót és borsot. A vágásokba belecsorgatjuk a fokhagymás vajat – ne spóroljunk vele! A réseket megtöltjük a reszelt sajttal. Az egészet alufóliába csomagoljuk, és sütőbe tesszük 15 percre. Ezután levesszük a fóliát, és további 10 percig sütjük, míg a sajt teljesen megolvad és a teteje megpirul.
Házi ropogós kenyér receptje
Ha nem bolti kenyeret használnál, íme egy gyors, kérges házi kenyér receptje, ami tökéletes alapja a téphető verziónak:
Hozzávalók:
500 g liszt (lehet BL80 vagy kenyérliszt)
1 csomag (7 g) szárított élesztő vagy 25 g friss
350 ml langyos víz
1,5 teáskanál só
1 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
Keverd össze a lisztet, sót, élesztőt egy nagy tálban. Add hozzá a vizet és olajat, majd dolgozd össze lágy tésztává. Takard le, és keleszd 1 órán át langyos helyen. Formázz belőle kerek vagy hosszúkás kenyeret, és tedd lisztezett sütőpapírra. Hagyd még kelni 20–30 percig, közben melegítsd elő a sütőt 220°C-ra. A kenyeret vágd be a tetején, spricceld meg kevés vízzel, és süsd 35–40 percig, amíg ropogós héjat kap. TIPP: Ha van fedeles öntöttvas edényed, abban sütve extra ropogós kérget kapsz!
Amiért mindenki odavan érte
Bárhol ehető, mert nem kell szeletelni, mégis szendvics-szerű: mindenki csak letép belőle egy falatot, és élvezettel nyammog. Gyerekek és felnőttek egyaránt szeretik, vendégvárónak tökéletes.
Variációk lehetnek:
Füstölt sajt + szalonna
Pesto + mozzarella + szárított paradicsom
Gomba + camembert
Édes verzió: vaj + fahéj + cukor