SOS karácsonyi desszertek - Ha tényleg kiszaladtál az időből
Van az úgy, hogy az ember hiába tervezi el, hogyan is lesz a karácsonyi sütés-főzés, vásárol be hozzá, kezdi el időben, mégsem jön úgy össze, ahogy szerette volna. Mert valami közbejön, mégsem volt olyan alapos a bevásárlás, beteg lesz a gyerkőc, csőtörés van, vagy egyszerűen csak kifutsz az időből.
Ha a leves, főétel el is készül, az időhiányt általában a desszert sínyli meg. Na, ilyenkor kell valami gyors, egyszerű, de azért karácsonyi. Mondjuk, ezek közül valamelyik?
Karácsonyi narancssaláta
Hozzávalók:
6 nagyobb narancs
2 szem szegfűszeg
1 citrom leve
2 cl Grand Marnier likőr (de bármilyen, narancsos likőr megteszi)
0,5 dl gránátalma szirup
A narancs héját reszeld le, erre még szükséged lesz. Ezután alaposan pucold meg gyümölcsöket, a hártyát is távolítsd el a gerezdek közül. Az így keletkezett gyümölcslevet gyűjtsd össze, kicsit ki is nyomkodhatod a gyümölcsöket. A gerezdeket tedd üvegtálkákba. A narancs héját, a gránátalma szirupot, a szegfűszeget, citromlevet öntsd össze és 3-4 négy percig főzd. A tűzről levéve öntsd hozzá a likőrt. Az egész keverék mehet a gerezdekre. Fél órát hagyd állni, majd így kínáld.
Almás-fahéjas joghurt
Hozzávalók:
5 dl natúr joghurt
2 evőkanál őrölt fahéj
kevés citromlé
1 nagyobb alma
édesítőszer, méz, barnacukor – amivel édesíteni szeretnénk
Az almát meghámozzuk, finomra reszeljük és a joghurtba keverjük. Ezután mehet bele a fahéj és a citromlé, majd az édesítő. Kis fahéjjal megszórva, almagerezdekkel a tetején tálaljuk.
Csokis-mandulás sült alma
Hozzávalók:
4 nagyobb alma
5 evőkanál cukor
8 szeletke vaj vagy margarin
3 db tojássárgája
1 zacskó mandulaszirom
170 gramm édes tejszín
10 dkg étcsoki
Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, félbevágjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket. Megszórjuk 3 evőkanál cukorral, majd megtöltjük mandulával a magházak helyét, illetve az almákra is teszünk a pelyhekből. Mindegyik almára kerüljön egy-egy szeletke vaj. 200 ⁰C-on körülbelül 20 percig sütjük. Közben elkészítjük a csokiszószt. Ehhez a csokoládét eltördeljük (ha a gyerekek engedik, „kölcsönözhetsz” tőlük néhány csokimikulást:-)), egy edénybe tesszük és felolvasztjuk. A tejszínt és 2 evőkanál cukrot beleteszünk, és habverővel összekeverjük. Ezután mehet bele a tojássárgája, ezzel is szép simára keverjük. Ha az almák megsültek, tedd őket tányérra és öntsd nyakon őket a szósszal.
Forrás: chefkoch.de