Sós kuglóf? Igen, jól hallottad!
Ugye, hogy ha a klasszikus kuglófra gondolsz, először neked sem a sós ízvilág jut eszedbe!? Ezzel én is így voltam. Sokkal inkább jelent meg a szemeim előtt egy mennyien gőzölgő, banános, mandulás vagy csokidarabkákkal teleszórt, porcukorral meghintett édes finomság. Egészen addig, míg meg nem kóstoltam egy igazán különleges, kecskesajttal, csipkebogyóval és medvehagymával készült változatot. Ami annyira jó, hogy neked is ki kell próbálnod!

Erdei sós kuglóf
Hozzávalók:
Az előtészta:
150 ml meleg tej
150 g liszt
30 g friss élesztő
Tészta:
140 g szobahőmérsékletű vaj
1 kk cukor
2 púpos tk só
2 db tojás
250 g liszt
50 ml langyos tej
50 g aszalt csipkebogyó
70 g kemény kecskesajt
1 cs medvehagyma
reszelt szerecsendió
Elkészítés:
Elsőként az előtésztát készítjük el. A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk az élesztőt és a lisztet. 10-20 percig hagyjuk állni, hogy legalább a duplájára növekedjen. Az aszalt csipkebogyót közben beáztatjuk, hogy megpuhuljon.
A vajat a cukorral, a sóval és a szerecsendióval robotgépben felhabosítjuk. Ezután egyesével beletesszük a tojásokat és mindegyikkel alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk az előtésztát is, és elkezdjük dagasztani. Ha nagyjából elkeveredett a tojásos, vajas eleggyel, hozzáadjuk a lisztet, és az egészet jól kidagasztjuk a maradék tejjel.
Ha a tészta már szép szálas és sima, akkor beledolgozzuk a reszelt sajtot és a csipkebogyót. (A bogyókat kicsit nyomkodjuk ki, mielőtt a tésztához rakjuk.) Ezt követően a medvehagymát nagyobb darabokra vágjuk, és azt is belekeverjük.
Ezután hagyjuk megkelni a duplájára. 30-40 perc múlva folytathatjuk az előkészítést. A kuglóf sütőformát közben vajazzuk ki. Ha a tészta megkelt, kicsit átdolgozzuk, majd belerakjuk a formába. Ha újra megkelt, akkor 190 fokon pirosra sütjük kb. 35-40 perc alatt. Jó étvágyat!
A recept forrása: egy.hu