2015.10.31. 14:28:57 10383 272

Sült gesztenye recept – 1 „sima” és 1 „fordított”
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A téli időszámítás miatt már bő egy hete előbb sötétedik, a nappalok rövidebbek, az esti sétákat felváltják a hosszú, téli estés programok. Remek lehetőség az idő elütésére, ha egy adag gesztenyét dobunk a sütőbe és a belőle készült finom csemegét majszoljuk az esti film mellé.

Sült gesztenye - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sült gesztenye

Ha azt nem szeretjük igazán, hogy túl korán sötétedik, egyvalami biztos megvigasztal majd minket: a házban, lakásban terjengő isteni sült gesztenye illata. Ha Neked is van otthon egy jó adagra és egy jó estére való őszi finomságod, ne légy rest gyorsan elkészíteni. Recepteket tudunk ajánlani hozzá!

Sült gesztenye – alaprecept

Hozzávalók:

  • Gesztenye (ha lehet, friss)

  • Víz

Így készítsd:

A legjobb, ha friss gesztenyéből készíted. A „gesztik” korát úgy ellenőrizheted, hogy vízbe beleteszed őket, és figyeled, hogyan „viselkednek”. A fiatal példányok az edény alján, az idősebbek a tetején úsznak majd. Mielőtt a gesztenyék a sütőbe kerülnek majd, vagdosd be őket. És az sem árt, ha néhány órán keresztül vízben áztatod őket. Ha megvan, egy alufóliával bélelt tepsibe sorakoztasd fel őket és mehetnek is sülni, kb. fél órára, 220 °C-ra. Hogy ne száradjanak ki a gesztenyék, egy edénybe engedj vizet és tedd ezt is a sütőbe.

Ha főzéssel készítenéd a gesztenyét, az is megoldás lehet, ám így kevésbé lesz ízes, mintha sütöd.

+ 1 különlegesség

Sült gesztenye körtés „beütéssel”

Hozzávalók:

  • kb. fél kg gesztenye

  • 1 teáskanál olívaolaj

  • 2 teáskanál vaj

  • 2 teáskanál körtedzsem

  • Só, bors (lehetőleg frissen őrölt)

A gesztenyéket bevagdossuk, egy edénybe tesszük, és vízzel felengedjük, úgy, hogy a víz ellepje. Feltesszük a tűzre, és a forrástól számított 4 percig főzzük. Ha kész, leöntjük róla a vizet és meghámozzuk. A többi hozzávalót egy serpenyőben összekeverjük, és néhány percig főzzük. Sózzuk, borsozzuk, majd beleforgatjuk az egészben hagyott vagy félbevágott gesztenyéket. Néhány perc alatt barnára sütjük és már kész is. Hús mellé köretnek, esetleg saláta alapanyagaként is megállja a helyét.

Forrás: ichkoche.at, chefkoch.de

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Melegítő tavaszi édesburgonya-krémleves gyömbérrel és kókusztejjel

A tavasz kiszámíthatatlan — egyik nap virágillatú napsütés, másnap ködös, szeles hűvösség. Az ilyen időszakokban a lelkünk és a testünk is egy kis extra melegségre vágyik. Habár a téli nehéz ételek ideje már elmúlt, mégis jól esik valami melengető, mégis könnyed fogás. Ez a selymes édesburgonya-krémleves épp ezt nyújtja: melegséget, táplálást és egy kis egzotikus csavart is a gyömbér és kókusztej jóvoltából.

Egy csepp esély – 50 éves a magyarországi újszülöttkori szűrés

Minden ezredik újszülöttet érinthet valamilyen ritka betegség, és ezek között csaknem 30 olyan van, amelynek korai felismerésére Magyarországon már 1975 óta működik országos szűrőprogram. Az elmúlt fél évszázadban a szűrőközpontokban – 2007 óta Budapesten a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján és a Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján – több mint 5,6 millió újszülött vérmintáját elemezték, és 3289 olyan gyermeket szűrtek ki, akiknél már az előtt megkezdhették a kezelést, hogy a betegség tünetet okozott volna.

Tavaszi szépségrutin hűvösebb napokra – így ápold bőröd májusban is

Májusi virágzás ide vagy oda, a tavasz nem mindig szól napsütésről és langyos szellőről. A hűvösebb, szelesebb napokon a bőrünk könnyen kiszáradhat, érzékennyé válhat, vagy épp zsírosodni kezdhet a fűtött terek, szél és hőmérséklet-ingadozás miatt. Épp ezért a tavaszi szépségrutin sem lehet egy az egyben a nyári előfutára – finomhangolásra van szükség.