2015.08.03. 12:43:28 11130 239

Szedrezzünk! Gyümölcsöző receptek a fekete bogyóval
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A nyári gyümölcsök közül talán a legkülönlegesebb a fekete szeder. Egyedülálló, fanyar ízvilága miatt sokak kedvence, ráadásul egy nagyon egészséges gyümölcs. Süteménynek, szörpnek, lekvárnak és dekorációnak is isteni. Íme néhány szedres recept!

Szeder - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szeder

Tudtad azt, hogy magas csersav tartalmának köszönhetően védi a hajszálereket is? Európában több mint 2000 fajta szeder él, bizonyos fajtái gyógynövénynek minősülnek. Ezek a receptek a klasszikus fekete szederrel készültek.

Szedres kevert szelet mascarponével

Hozzávalók:

  • 2 db egész tojás
  • 80 g porcukor
  • 250 g mascarpone
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 150 g liszt
  • 1 mk szódabikarbóna
  • csipet só
  • 5 g keserű kakaópor
  • 250 g szeder

Elkészítés:

A mascarponét elkeverjük az egész tojásokkal, a porcukorral, csipet sóval és a citrom levével. A lisztet összekeverjük a reszelt citromhéjjal, a kakaóporral és a szódabikarbónával. A mascarponés krémbe fokozatosan adagoljuk a lisztes keveréket míg egy egynemű masszát kapunk. Egy kisebb tepsit kibélelünk sütőpapírral vagy kivajazzuk és belisztezzük, ebbe öntjük a masszát. A végén rászórjuk a szedret és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. Tűpróbát is végezhetsz, ha nem ragad rá a tészta, kiveheted. Langyosan szeljük, majd porcukorral és extra gyümölccsel meghintjük.

Hideg szederkrémleves mentával

Hozzávalók:

  • 500 g szeder
  • 1 dl habtejszín
  • 0,5-1 l tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 3 ek cukor (ízlés szerint)

A díszítéshez:

  • Mentalevél
  • 10 szem szeder
  • Tejszínhab

Elkészítés:

Először is készítsük elő a szedret: turmixoljuk össze, majd passzírozzuk át egy szűrőn, hogy megszabaduljunk az apró magoktól. Ezután adjuk hozzá a tejszínt, majd a tej felét, a vaníliás cukrot, a fahéjat és 2 evőkanál cukrot. Keverjük össze alaposan, majd kóstoljuk meg. Ha még lágyítanánk az ízén és hígabbra szeretnénk, öntsünk hozzá még tejet, illetve adjunk hozzá még cukrot, ha édesítenénk is. Pár órán keresztül a hűtőben tartjuk, alaposan lehűtjük. Mentalevéllel, szederrel és tejszínhabbal díszítjük.

Szedres-ribizlis réteges házi fagyi

Hozzávalók:

  • 10 dkg szeder
  • 10 dkg piros ribizli
  • 3 ek méz
  • 250 g natúr joghurt
  • fél csomag vaníliás cukor

Elkészítés

A szedret és a ribizlit külön-külön összeturmixoljuk 1-1 evőkanál mézzel és 2 lapos evőkanál joghurttal. A maradék natúr joghurtot összekeverjük a vaníliás cukorral és ha még édesítenénk, akkor egy kanál mézzel. Vastag falú poharakba rétegezzük a szeder, a ribizli és az ízesített joghurtot. Legjobb, ha a rétegek egymásra kanalazása között mélyhűtőbe tesszük a poharat, így nem fognak összefolyni a csíkok.

Tehát a pohár aljába kanalazzuk a szedret, fagyasztjuk egy kicsit, rákanalazzuk a ribizli réteget, fagyasztjuk egy kicsit, rátesszük a joghurtot, pár szem gyümölcsöt és elhelyezzük a fapálcikát, majd az egészet lefagyasztjuk. Fogyasztás előtt langyos vizet engedünk a pohárra, és ki is jön a jeges desszert.

Ha nem akarjuk fagyasztani, ezzel a módszerrel izgalmas gyümölcsjoghurtot is készíthetünk. Ha a rétegeket lassan folyatjuk egymásra, akkor nem fognak összefolyni. Málnával és eperrel is isteni.

Forrás: nosalty.hu, ritakonyhaja.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...