Szeresd meg a sárga zöldséget! – Receptek spárgával
Ha spárga, akkor sokunk a finom, friss, vajon megpirított, esetleg grillezett változatára gondol, amit általában köretként fogyasztunk. Nem szeretnénk lebeszélni senkit ezekről az étkekről sem, de azért érdemes más módon is elkészíteni ezt az ízletes zöldségfélét.
Spárgarizottó
Hozzávalók 4 főre:
30-40 dkg rizs (lehet kifejezetten rizottóhoz való)
Kb. fél csomag fehér/sárga és zöld spárga
7,5 dl zöldséges alaplé
4 kisebb méretű hagyma (vagy mogyoróhagyma)
1 dl fehérbor
5 dkg parmezán sajt (frissen reszelt)
8 dkg hideg vaj
Olívaolaj
(Tengeri)só, bors
A spárgákat meghámozzuk, a fás részeket eltávolítjuk és felkarikázzuk. A végeket sós vízben roppanósra főzzük, jeges vízben lehűtjük és félretesszük. A hagymát felkockázzuk és egy edényben olívaolajon megpirítjuk. A spárgakarikákat és a rizst rádobjuk és felöntjük fehérborral.
Állandó kevergetés közben fokozatosan adagoljuk a rizshez az alaplevet, amíg igazán rizottóssá (kívül krémes, de belül picit kemény) nem válik. A vaj felét és a lereszelt parmezánt összekeverjük, sóval és borssal ízesítjük. A főtt spárgavégeket a maradék vajban átforgatjuk és ezzel az „öntettel” tálaljuk a rizottónkat.
Forrás:ichkoche.at
Spárga sonkás palacsintában
Hozzávalók:
1 kg spárga (fehér/sárga), hozzá só és némi citromlé
8 szelet sonka
A szószhoz:
3 dkg vaj
2,5 dkg liszt
5 dl spárgalé
1 dl tejszín
1 tojássárgája
só, bors szerecsendió
A palacsintatésztához:
8 dkg liszt
2 tojás
1,5 dl tej
4 dkg vaj
só, bors
A spárgát tisztítsuk, hámozzuk meg, a végeit távolítsuk el, és szeljük 4-5 cm-es darabokra. Forraljunk fel egy kis vizet sóval és citromlével, tegyük bele a spárgákat és 10-15 perc alatt főzzük puhára. Ha kész van, a levet egy külön edénybe öntsük és rakjunk félre belőle kb. fél litert.
A szószhoz olvasszuk meg a vajat, szórjuk bele a lisztet és keverés közben pirítsuk meg. Öntsük fel az előbb megtartott spárgalével, egy habverővel keverjük simára és fűszerezzük. Gyenge lángon, folyamatos keverés közben, 20 perc alatt elkészül.
A tejszínt a tojássárgával keverjük össze és adjuk hozzá a szószhoz. Szűrjük át a szitán, vagy szűrőn, adjuk hozzá a megfőtt spárgadarabokat és ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval. Tartsuk melegen.
A palacsintához a lisztet a tojással és a tejjel keverjük simára, sózzuk, borsozzuk és negyed óráig hagyjuk állni. Ha eleget pihent, olvasszunk meg egy kis vajat süssük ki a palacsintatésztát. Sütésnél dobjuk rá a sonkaszeleteket a palacsintákra és mindkét oldalát süssük aranybarnára. A palacsintát tegyük egy tányérra, mehet rá a spárgás szósz és jöhet a jó étvágy!
Forrás:chefkoch.de