2019.12.17. 11:19:23 8458 285

Szereted és gyűlölöd is egyszerre - miért olyan fülbemászók a karácsonyi dalok?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mindenki számára eltérhet az a dallam, amit nehéz elfelejtenie, de valamiért a karácsonyi zenék különösen ragadósak. (Last Christmas I gave you my heart and the very next day ... - Ne minket okolj, ha már dúdolod is tovább :)) Miért van ez? Miben különböznek a többi populáris zenétől? Listázunk is cikkünkben: jönnek a legnépszerűbb és a legújabb karácsonyi dalok!

karácsonyi zenék - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com karácsonyi zenék

Ahogy közeledünk Karácsonyhoz egyre több helyen hallod ugyanazokat a zenéket- rádióban, boltokban, éttermekben, kávézókban, reklámokban és filmekben. Mindenki dúdolja Mariah Careytől az All I want for Christmas is you-t vagy a Jingle Bells-t. Természetesen igaz ez a magyar slágerekre is. A TNT Fehér karácsonyát már az óvodások is kívülről fújják és Zséda Szürke patása is könnyen „belemászik” a fülünkbe. Azokat a dalokat hívjuk így, amiket nem tudunk kiverni a fejünkből. Ezek nagy része szerencsére kellemes, azonban van köztük néhány elég idegesítő is.

Miért olyan emlékezetesek és fülbemászók a karácsonyi dalok?

Próbálják ennek tudományos magyarázatát is megtalálni, miszerint létezik egy karácsonyi akkord, hangzat, amely biztosítja a legtöbb ünnepi dal hasonló hangzását. Emellett persze van egyszerűbb oka is. Karácsonykor ugyanis kevesebb zene közül válogathatunk. Ennek köszönhetően gyakrabban halljuk ugyanazokat a zenéket, vagy ugyanaz a zene cxsak egy újabb feldoglozásban. Ráadásul bárhol fordulunk meg, újra és újra ugyanazokat játszák mindenhol. A melódiák összehozzák az embereket, a többségünknek ünnepi hangulata lesz tőlük, akár tetszik akár nem.

Tudtad, hogy Irving Berlin: White Christmas című klasszikusa (1940) nem csupán a legnépszerűbb karácsonyi dal, de a minden idők legsikeresebb zenéi listát is vezeti? Hogy lehet évtizedeken keresztül ennyire populáris egy dal?

A válasz: napokon, heteken keresztül hallgatjuk a dalok ismétlését. S még ha elsőre nem is tetszett, egyre több részlete marad meg a fülünkben, emlékezetünkben. Minél többször halljuk, annál jobban tetszik. Természetesen ennek is van határa. A sok ismétlés hatása, hogy egyszer csak elegünk lesz belőle. Ekkor egy kicsit el kell távolodnunk, hogy újra szerethessük a dalt. És itt most bármelyik kedvencünkről beszélhetünk. Hogy a karácsonyi példánál maradjunk: mire leszedjük a karácsonyfát januárban, pokolba kívánjuk Rudolfot és Mariah-t is. A díszekkel együtt elcsomagoljuk a következő évre, amikor ismét alig várjuk, hogy meghozza az ünnepi hangulatunkat.

A top karácsonyi dalok a Spotify egyik gyűjtésében 2019-ben a következők:

  1. Michael Bublé: The more you give (the more you’ll have)
  2. Wizzard: I wish it could be Christmas every day
  3. Michael Bublé: Holly Jolly Christmas
  4. Mariah Carey: All I want for Christmas is you
  5. The Pogues: The Fairy tale of New York
  6. Band Aid: Do they know it’s Christmas?
  7. Wham!:Last Christmas
  8. Chris Rea: Driving home for Christmas
  9. Slade: Merry Xmas everybody
  10. Paul McCarthney: Wonderful Christmastime

Itt találjátok a legújabb karácsonyi dalokat a Harper’s Bazaar ajánlásával:

  1. The Flaming Lips: Peace on Earth/Little Drummer Boy
  2. Jack Johnson: New Axe
  3. Jonas Brothers : Like It’s Christmas
  4. Ana Gasteyer featuring Maya Rudolph : Secret Santa
  5. Andrew Bird :Christmas Is Coming
  6. Ne-Yo :Just Ain’t Christmas
  7. Keb’ Mo :Christmas Is Annoying
  8. The Regrettes featuring Dylan Minnette :Holiday-ish
  9. John Legend featuring Kelly Clarkson : Baby, It’s Cold Outside
  10. Dionne Warwick featuring Chloe x Halle : Silver Bells

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...