2024.01.23. 08:32:28 5336 210

Téged is érint a munkahelyi stressz?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Rendkívül szerencsésnek mondhatják magukat azok az emberek, akik a munkájukra hivatásként tekintenek. Akik napról napra szembesülhetnek azzal, hogy azt teszik, amihez egyrészt igazán értenek, másrészt pedig örömüket lelik ennek végzésében.

Munkahelyi nyomás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Munkahelyi nyomás

Ugyanakkor duplán szerencsések mindazok, akik munkahelyi közösségükre egyfajta pótcsaládként tekintenek, ahová betérve ugyanaz a szeretetteljes, együttműködő és támogató légkör várja őket, mint a primer családi közegükben. További pozitív löketet ad, ha mindez kiegészül a folyamatos nyílt és őszinte visszajelzésekkel, a szakmai fejlődés biztosításával, megfelelő anyagi támogatással, az elfogadottság és megerősítés biztonságot nyújtó erejével.

Munkahelyi légkör

Mivel a többség számára a munkahely egyrészt a megélhetést, másrészt pedig a valahova tartozást jelenti, érthető, hogy sok szempontból létfontosságú szerephez jut. Sajnos azonban a munkahelyek árnyékosabb oldalával is gyakran és sok helyütt szembesülnek. Ezt támasztják alá az utóbbi idők friss kutatásai, melyek szerint a munkahelyi stressz és a pénzügyi bizonytalanság világszerte egyre gyakoribbá válik. Egyes nézetek szerint pedig a távmunka sem minden esetben kínál megfelelő megoldást, mivel gyengíti a csapat kommunikációt és esetenként a munkahelyi elkötelezettséget egyaránt.

Attól függ, milyen előjelű

Bár a stressznek ismeretes egy pozitív változata is, mely kitartásra, problémamegoldásra ösztönöz – gondoljunk itt példaként a határidők betartásával járó izgalomra. Ám az elhúzódó munkahelyi stressz súlyossá is válhat, mely negatív hatást gyakorol a dolgozók fizikai és mentális egészségére. Friss adatok szerint (lásd a Spill.chat oldalán) minden hatodik munkavállaló fokozott munkahelyi stressznek van kitéve. Erről az állapotról mindössze az alkalmazottak 40 százaléka beszélt a munkáltatójával, és csupán 16 százalékuk vállalkozott arra, hogy elhagyja az aktuális munkakörnyezetét emiatt.

Lehetséges munkahelyi stresszorok

A főbb stressz kiváltó faktorok között szerepel: a munkahelyi atmoszféra, a kommunikáció hiánya, a kollégák munkavégzése, a saját teljesítmény miatti elégedetlenség, a túl hosszú munkaidő, szoros és nehezen betartható határidők, információk hiánya, a nem megfelelő vállalati kultúra. Érthető, hogy a negatív munkahelyi stressz befolyással van a munkateljesítményre és a termelékenységre.

Beszédes jelek

Árulkodó jel lehet, ha többször tapasztalnak feszültséget, ingerlékenységet. Ha gyakoriak a dühkitörések, megszaporodnak a megbetegedések miatti távollétek, ha egyre látványosabb az alulmotiváltság, a fáradékonyság és alváshiány stb. A Hayes Priory Hospital pszichiátere, Dr. Jeremy Broadhead szerint számos esetben alulértékelik a munkahelyi stresszt, annak ellenére, hogy életük minden területére romboló hatással van. Sok esetben pedig olyan következményei is lehetnek, mint valamilyen pszichiátriai betegség, alkoholizmus vagy viselkedésbeli változások.

Potenciális megoldások

A megoldáshoz közelebb vezethet, ha sikerül pontosan beazonosítani a stressz kiváltó okát vagy okait. Érdemes minden lehetőt megtenni a saját mentális és fizikai egészség megőrzése érdekében, hiszen ezekkel az életmódbeli lépésekkel, sok egyéb mellett, a közérzetet is javítani lehet. Egyre több helyen tapasztalható, hogy ma már a munkahelyi stresszről való beszélgetés kevésbé minősül tabutémának, mint régebben, ezért a modern munkahelyek vezetőivel és HR-szakembereivel is van lehetőség beszélni a felmerülő problémákról. Egyéni igényeknek megfelelően akár pszichológushoz, terapeutához is lehet fordulni.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...