2022.10.25. 17:25:00 8422 316

Terítéken a gomba: vega és húsimádó változatban is!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A csodás őszi időjárás és az erdők közös ajándéka a sokféle gomba! Érdemes ilyenkor jól körülnéznünk, hiszen a gombaszakértők kosaraiból ritkán látott gombafajták kerülnek elő. Az év gombájának választott ízletes rizikét például a fenyőerdők körüli vásárokban érdemes keresni.

Gombás rizottó - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gombás rizottó

Kezdjük is el a gombás receptek kipróbálását egy zsírszegény húsmentes fogással, majd zárjuk le egy laktató sertéshússal készített étellel. Ne aggódj, egyiknél sem kell hosszasan panírozni, vagy külön tölteléket készíteni, kis előkészület után minden mehet bele a serpenyőbe!

Erdei gombás “rizottó” tönkölyből

Hozzávalók:

200 gr tönköly
25 gr szárított vargánya
fél ek. olívaolaj
1 hagyma, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
100 gr erdei gomba, negyedekre vágva
100 ml fehérbor
1 l zöldségalaplé
1 ek. zsírszegény tejföl
1 csokor metélőhagyma, finomra vágva
1 maréknyi reszelt pecorino vagy parmezán sajt (a tálaláshoz)

Elkészítés:

1. lépés
A tönkölyt beáztatjuk hideg vízzel, és a szárított gombát külön edényben 20 percre 100 ml forrásban lévő vízben megfőzzük. Egy nagy serpenyőben forrósítjuk fel az olívaolajat, és oirítsuk meg benne a hagymát és a fokhagymát, majd adja hozzá az erdei gombát, és főzzük további 2 percig. A tönkölyt csepegtessük le, és a borral együtt adjuk hozzá a serpenyő tartalmához. Pároljuk gyakran kevergetve addig, amíg szinte az összes folyadék el nem párolog.

2. lépés
A vargányát csepegtessük le, és öntsük a serpenyőbe. A zöldségalaplét csészénként keverjük hozzá, és pároljuk gyakran kevergetve, amíg a tönköly megpuhul, összesen körülbelül 20 perc alatt. Végül keverjük hozzá a tejfölt, és ízesítsük sóval és borssal. Tányérokra kanalazzuk, és megszórjuk metélőhagymával és a kiválasztott sajttal.

Serpenyős szűzpecsenye gombával

Hozzávalók:

500 gr sertés szűzpecsenye
1 ek. finomliszt
2 tk. szárított rozmaring
3 ek. olívaolaj
250 gr erdei gomba, szeletelve
1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
300 ml zöldségalaplé (vagy 150 ml alaplé és 150 ml bor vegyesen)

Elkészítés:

1. lépés
A szűzpecsenyét vágjuk átlósan ujjnyi vastag szeletekre. Öntsük bele a lisztet és a rozmaringot egy nagy műanyag zacskóba, adjunk hozzá sót, borsot, majd a sertéshúst, és rázzuk össze az egészet úgy, hogy a húson bevonat képződhessen.

2. lépés
Melegítsünk fel 2 evőkanál olajat egy széles serpenyőben, majd adjuk hozzá a felszelt sertéshúst, és süssük kérgesre a felszínét oldalanként 3-4 percig, ezután vegyük ki a serpenyőből.

3. lépés
A serpenyőben forrósítjuk fel a maradék olívaolajat, öntsük bele a gombát, és pár perc alatt süssük puhára. Szórjuk bele a fokhagymát, és tegyük vissza mellé a serpenyőbe a szűzpecsenyét a zacskóban maradt liszttel együtt. Öntsük hozzá a zöldségalaplevet, és forraljuk fel. Pároljuk az ételt addig, amíg a sertés meg nem fő.

Forrás: www.bbcgoodfood.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...