2022.11.18. 16:01:12 5533 226

Több mint egymilliárd fiatal hallása van veszélyben
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Több mint egymilliárd fiatal hallása van veszélyben a különböző fülhallgatós eszközök - mobiltelefonok, lejátszók - túlzott hangerővel történő használata és túl hangos zenés helyek látogatása miatt.

Gyerek fülhallgatóval - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyerek fülhallgatóval

Figyelmeztetett egy új tanulmány, amely a BMJ Global Health folyóiratban jelent meg. A The Guardian által ismertetett tanulmány nemzetközi kutatócsoportja szerint a 12-34 éves korosztály 24 százaléka olyan hangerővel hallgat zenét a saját készülékein, amely már nem biztonságos. A kutatók ezért arra szólították fel a kormányokat, hogy sürgősen vezessenek be olyan szabályozást, amely a biztonságos hangerő alkalmazását támogatja.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint jelenleg 430 millió különböző korosztályhoz tartozó halláskárosodott ember él a Földön. A fiatalok azért vannak különösen veszélyben, mert ők használják a leginkább az olyan lejátszásra alkalmas eszközöket, mint az okostelefon, fej- és fülhallgató, miközben gyenge lábakon áll a hangerőszabályozás betartása.

"A nem biztonságos hangerejű zenehallgatás, akár rendszeres, akár egyszeri alkalommal történik, a hallórendszer fizikai károsodását okozhatja, ami átmeneti vagy állandó fülzúgás és/vagy a hallás megváltozása formájában jelentkezik" - figyelmeztetek a kutatók. Hozzátették, hogy az ilyen károsodás akár az ember egész életét végigkísérheti, és ha valaki fiatal korában túl hangos zenét hallgat, túl hangos zajnak van kitéve, az később a korral járó hallásvesztésnek is jobban ki van téve.

A Dél-Karolinai Egyetem tudósai által vezetett kutatásban a 2000 és 2021 között készült, személyes zenehallgató eszközökkel és hangos zenés helyekkel kapcsolatos korábbi tanulmányokat vizsgálták. Harminchárom, több mint 19 ezer embert érintő tanulmányt elemeztek. A szerzők becslése szerint a kutatásokban szereplő felnőttek 23 százaléka és a kiskorúak 27 százaléka volt kitéve túlzott hangerőnek a személyes zenehallgató eszközein.

A kutatók úgy becsülték, hogy a 12-34 év közötti korosztályba tartozók 48 százaléka lehet kitéve túl hangos zenének például klubokban vagy bárokban.

Ezen adatok alapján a kutatók úgy kalkuláltak, hogy globálisan 0,67 milliárd és 1,35 milliárd közé tehető azoknak a tinédzsereknek és fiatal felnőtteknek a száma, akiket potenciálisan veszélyeztethet a halláskárosodás.

A tanulmány szerzői elismerték, hogy eredményeik nem vették figyelembe a demográfiai tényezőket vagy a biztonságos zenehallgatásra vonatkozó szabályozások alakulását az egyes országokban. Ugyanakkor kiemelték: eredményeik rávilágítanak arra, hogy a halláskárosodás megelőzése érdekében világszerte sürgősen szükség van a biztonságos hallgatási szokásokat ösztönző irányelvek bevezetésére.

Forrás: MTI

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Jól jön egy kis segítség? 10 reményteljes gondolat a mentális tarsolyodba

Olykor-olykor ránk virradnak olyan napok, melyeket hála helyett inkább a fejünkre húzott paplan mozdulatával köszöntünk. Megtépázottnak, alulmotiváltnak és szellemi-fizikai erőtől fosztottnak érezzük magunkat. Szerencsére több jó hírünk is van ilyen helyzetek, amelyek kellő pszichikai munícióval látnak el bennünket ahhoz, hogy erőt merítsünk a „továbbiakhoz”.

Franciaországban egyre több a száz év feletti ember

Egyre több száz év feletti ember él Franciaországban, és megjelent egy új korcsoport, a "szuperszázasoké", amelybe azok tartoznak, aki 110 év felettiek - derül ki a francia Demográfiai Tanulmányok Nemzeti Intézetének (INED) egy szerdán közzétett tanulmányából.

A férfiak vagy nők barátsága tart tovább?

Fordíthatjuk tekintetünket a világ bármely részére, mindenhol meggyőződhetünk „az ember társas lény” örökigazságáról. Egymagában a teremtés koronájaként méltatott emberi lény gyenge, örökös célpontja a veszélynek, fenyegetettségnek. Ezért emberi kapcsolatok és együttműködések bázisára épülő társadalmat rendezett maga köré, melyben megosztotta a tevékenységeket, szorosabbra fűzte az ember-ember köteléket. Mindeközben észlelte, hogy bizonyos kapcsolattípusokért érdemes többet munkálkodni, azok minőségét folyamatosan növelni – leginkább a család, a rokonság, a partnerkapcsolat és a barátság tartozik ezek közé. Ez utóbbi kapcsolattípus kapcsán kérdésként merülhet fel, hogy vajon melyik nem képviselői képesek és készek hosszabb távú barátságok kialakítására és fenntartására?