Útmutató a tökéletes Crepes elkészítéséhez
A palacsinta nem csak egy desszert, hanem a nagyinál töltött nyarak édes íze is, valamint a sikertelen próbálkozások utáni siker íze is: végre sikerül a levegőben megfordítani! Azonban ahogy a mi palacsintáknak, az amerikai, a japán és a francia palacsinták sütésének is megvannak a maga praktikái.
Tudtad, hogy a Crepes tésztáját jobb hűtés után kisütni? De nem szabad a tészta összeállítása után egyből betenni a hűtőszekrénybe, mivel a lisztben található gluténszálak rendes kötéséhez kell még némi idő. Ezért jobb várni bő fél órát, majd csak ezután hűvösre tenni.
Praktika a tészta összeállítása közben
A hagyományos crepes receptek külön nem taglalják, de érdemes annyival több időt szánni az elkészítéséhez, hogy a szükséges mennyiségű vajat megbarnítjuk. A barnított vajtól ugyanis még finomabb ízű palacsintákat kapunk.
Barnított vaj készítése:
Az egyforma kis kockákra vágott vajat serpenyőben felmelegítjük, majd miközben a felesleges nedvesség elpárolog belőle, elkezd karamellizálódni. Folyamatos kevergetés mellett dióbarna színt kell, hogy kapjon, de még mielőtt odaégne gyorsan vegyök le a tűzhelyről és öntsük át egy hőálló tálba.
Praktikák sütés közben
A palacsintákat lehet, hogy megfelelő egy kevés növényi olajon megsütni, de a francia palacsintának sokkal jobban áll egy kevésbe vaj. Az olvasztott vajjal körbefuttatott serpenyőt töröljük át papírtörlőkendővel, hogy a felesleges eltávolíthassuk.
A kellő állagúra javított tésztát ne próbáld meg túlságosan felforrósított palacsintasütőben kisütni, mert a túl forró felületen nem lehet kellő vékonyra elfolyatni, és még apró lyukacskák is keletkezhetnek a tésztában a sütés során.
A tökéletesen egyenletes crepes érdekében a felmelegített sütő alatt inkább csak közepes láng égjen.
Ha pedig a legfinomabb crepes recepteket szeretnéd meglelni, nem is kell nekiállnod a keresgélésnek, elég csak ide kattintanod!
Forrás: chatelaine.com