2024.06.01. 12:35:03 5293 211

UV-védelem nélküli napozás egészségkárosító hatású és kerülendő
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Új, háromszintű prevenciós stratégiát javasolnak a bőrrák elleni nyári érzékenyítő kampányukban a Magyar Dermatológiai Társulat (MDT) onkodermatológus szakértői.

Napozás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Napozás

A közlemény szerint a bőrrák elleni küzdelem bizonyítottan hatékony eszközeit és szakmai ajánlásait összefogó anyagban a szakértők - az Európai Dermatoonkológiai Társaság friss ajánlásaival összhangban - határozott álláspontot képviselnek az esztétikai célú napozással, szoláriumhasználattal szemben, nyomatékosítják az önvizsgálat és az egyéni rizikók tudatosításának, továbbá a már diagnosztizált esetek adekvát kezelésének, utánkövetésének fontosságát.

A korai stádiumban felismert bőrrák általában jól kezelhető; a betegség kialakulása tudatos UV-védelemmel, előrehaladása rendszeres önvizsgálattal és korszerű terápiákkal megelőzhető. Az MDT május végén induló érzékenyítő kampányának célja, hogy a bőrrák, ezen belül kiemelten a melanoma elleni küzdelem mindhárom pillérére felhívja a figyelmet.

A közleményben idézték Baltás Eszter bőrgyógyászt, a társulat vezetőségi tagját, aki elmondta, hogy a komplex stratégiában a megelőzésnek, a korai felismerésnek és az időben elindított kezelésnek egyaránt kulcsszerepe van.

A prevencióban az UV-védelmen van a hangsúly: a korai felismerés alapja a rendszeres önvizsgálat; a diagnosztizált betegek kezelésében pedig az időben indított, megfelelő terápiaválasztás, illetve a beteg utánkövetése a legfontosabb.

Wikonkál Norbert bőrgyógyász, MDT-elnök arra hívta fel a figyelmet: időszerű leszámolni az öncélú napozáshoz, barnasághoz kapcsolódó tévhitekkel és egészségmítoszokkal. A bőr egészsége szempontjából a legegyszerűbb és leghasznosabb bőrgyógyászati tanács, hogy az esztétikai célzatú napozásnak, szoláriumhasználatnak nincs egészséges szintje - emelte ki.

Rámutatott ugyanakkor arra, hogy orvosi szempontból meg kell különböztetni a "napon tartózkodás" és a "napozás" fogalmát. A napon tartózkodás egyértelmű fiziológiai szükségesség, hiszen az UV-sugárzás - a D-vitamin képzésen túlmutatóan is - számos élettani folyamat fontos feltétele. A nagy testfelületet érintő, hosszabb ideig tartó, UV-védelem nélküli napozás ugyanakkor egyértelműen egészségkárosító hatású és kerülendő - közölte.

A 2022-ben, a kilenc hazai orvostársaság együttműködésével frissített ajánlás szerint Magyarországon az ideális D-vitamin-ellátottság fenntartásához márciustól októberig a végtagokat, a vállat és az arcot érő direkt napsugárzás szükséges - az UV-B sugárzás erősségétől függően napi 15-30 percben. Az MDT elnöke szerint a nyári hónapokban a legalább 30-as, de még inkább az 50-es faktorszámú napvédő krémek és naptejek használata nemcsak nyaralás közben a vízparton fontos, de a szabadban végzett munka vagy sporttevékenység esetén is minden alkalommal.

Az ajánlás szerint ezek alkalmazása mindennapi rutinná kell, hogy váljon, amikor a hivatalos UV-index meghaladja a 3-as értéket. Erős UV-sugárzás esetén ugyancsak ajánlott testet fedő ruházatot és széles karimájú kalapot viselni. Általános ajánlás mindenkinek, hogy a legerősebb napsütést (ez általában kora délután jellemző) megelőző és követő 2 órában UV-védelem nélkül egyáltalán ne tartózkodjon a szabadban.

Forrás: MTI

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...