2022.09.19. 15:20:26 4354 216

Uzsi-para. Mit tegyek a gyerek uzsonnás dobozába?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az sulikezdés izgalmain már szerencsére túlestünk. Fellélegezhetünk egy kis időre. Néhány hét alatt vissza is rázódik az egész család a szokásos hétköznapi kerékvágásba, ahol minden elég szigorú időbeosztáshoz van szabva. Ezt az időbeosztást általában a szülők munkaideje és a gyermek iskolai ideje szabja meg ilyenkor. A nagy rohanás és kapkodás abból szokott adódni, ha a gyermek, netán gyermekek, a sulin kívül még néhány plusz foglalkozásra, esetleg edzésekre járnak. Na, hát ember legyen a talpán, aki ezt képes naponta megoldani és menedzselni.

Iskolai uzsonna - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Iskolai uzsonna

Ami plusz fejtörést és nehézséget okoz szinte minden szülőnek, az az elemózsiás doboz feltöltése. Komolyan el szoktam ezen gondolkodni: most tegyek neki szendvicset vagy ne tegyek? Eszik ebédet rendesen, vagy éhes marad egész nap? Folyton panaszkodik, hogy nem jó a menza, de ha nem fizetjük be, esélye sincs, hogy legalább valami meleg étel kerüljön a pocakba. Mit csináljak? Eleinte, amíg elsős volt, az égvilágon mindent bepakoltam a gyermekem dobozába, ami csak eszembe jutott, a szendvicstől a gyümölcsig. Biztos, ami tuti! Ha nem pakolok legalább három heti elemózsiát egy napra, a gyerekem egyszerűen éhen fog halni! Szóval igen, paráztam ám én is, de rendesen.

Hát, jelentem, túléltük az első három évet, még nem halt éhen a lányunk, most tapossuk a negyediket. Ezt most komoly biztatásnak szánom a jelen pillanatban elsős gyerkőcök szülei számára, hogy megnyugodjanak kissé. Nem, nem ti vagytok az egyetlenek, akik túlparázzátok a sulit és ezt az egészet. Minden szülő átesik a tűzkeresztségen, legalábbis én nem találkoztam eddig olyannal, aki nem, de biztosan akadnak kivételek is. Őszintén irigyeljük őket.

Mi a titok, hogy a gyermek se éhezzen az iskolaidő alatt, vagy netán egész nap, mire este hazakerül a család, és a szülői szív se szakadjon meg az aggodalomtól? Első feladat az, hogy egyeztessünk a gyerekünkkel. Azt gondolom, ez a legfontosabb. Hiszen ebben a kérdésben ő a kompetens, ő tudja, hogy általában mennyit, mit és hogyan szokott elfogyasztani egy teljes nap alatt, és mire lenne igénye. Ő tudja mennyire jó vagy nem a suli menzája, és hogyan tudja a suliban megoldani a nassolást bizonyos "üzleti úton" avagy csereberével az osztálytársai között. Mert erre is lehet ám számítani. A lányom nem egyszer hozta haza a teletömött uzsonnás dobozát azzal, hogy hát a lányok megkínálták és nem volt éhes.

A második fontos feladat, hogy igyekezzünk kisebb adagokban, de többféle dolgot a dobozába csempészni. Ezzel segítjük például a csereberét, ha valami épp nincs ínyére, azt elcseréli másra. Illetve, ha kisebb szendvicset pakolunk be, egyszerűbb elfogyasztania, nem romlik meg a melegben, kevesebb eséllyel hozza haza. Legyen a dobozban nasi, gyümölcs és esetleg zöldség is. Nem kell itt nagy dolgokra gondolni. Egy-két odacsempészett koktélparadicsom, retek bőven elég. Lehet almaszelet, répa darab, karalábé szelet, bármi, amit otthon a hűtőből kikapunk. Ha felnyitja a dobozát és éhes, nagyobb eséllyel nyúl majd ezekhez is, mintha itthon próbálnánk valami egészségeset bediktálni a gyerekbe.

Arra azonban mindig figyeljünk, hogy ezek az ételek ne egy kellemetlen mixbe "olvadva" érkezzenek meg a suliba. Ez nem a James Bond film, hogy rázva, nem keverve isszuk a Martinit. Legyenek kis fakkokban, vagy szalvétába csavarva, vagy kisebb dobozokban elkülönítve egymástól, gusztusos kis "meglepi csomagokat" is kreálhatunk belőlük. Milyen jó élmény lehet majd számára anya rejtélyes uzsicsomagocskáit kibontogatni úgy, hogy igazából nem tudja mit találhat bennük. Amennyiben üresen kerül haza az uzsidoboz, akkor a gyerek sem maradt éhes és mi is nyugodtan fellélegezhetünk.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A legjobb "nagyi lekvárja" receptek

Mai napig a számban is összefut a nyál, ha eszembe jut gyerekkorom szilvalekvárja. Családi házban éltünk, nagy kerttel. Sosem felejtem el, amikor ősszel elindult a gyümölcsszezon, összegyűlt a nagy család a szomszédsággal, és elindult a lekvárfőzés. Óriási üstben rotyogott a szilva, egész éjjel őrizték, kevergették, hogy jól megfőjön. Mi gyerekek természetesen nem mehettünk az üst közelébe, de emlékszem mennyire élveztük a felhajtást, az illatokat és egymás társaságát. Alig vártuk a kóstolást. Ott álltunk sorban a jókora karéj vajas kenyerünkkel, amire rákerült a frissen elkészült, épphogy kihűlt szilvalekvár.

Neki is szüksége van a „kényeztetésre” – Így ragyogjon újra a telefonod tokja

Azt már régóta tudjuk, hogy a telefonunkat bizonyos időközönként, jó esetben napi rendszerességgel nem árt fertőtlenítő tisztítószerrel átkennünk, mert baktériumok, egyéb kórokozók közkedvelt „nyaralóhelye”. Ha tokban tartod a telefonodat, természetesen mindez arra (is) vonatkozik.

A hét elején ismét csapadékosabb lesz az idő, a hét második felében melegedés kezdődik

A hét elején ismét csapadékosabbra fordul az időjárás és megerősödik a szél is, a legmelegebb órákban a hőmérséklet 14-20 fok között alakul. A hét második felében időszakos szakadozások mellett nagyrészt erősen felhős lesz az ég, és záporok, zivatarok is előfordulhatnak, de a hőmérséklet csúcsértéke ekkor már 15 és 24 fok között alakul.