Vajon melyik növényi „tej” a legegészségesebb számunkra?
Szója? Rizs? Mandula vagy kókuszdió? A növényi tejhelyettesítők világa a tejérzékenyek számára szerencsére egyre csak bővül. Azonban a tehéntej tele van fehérjével, kalciummal és fontos vitaminokkal, vajon melyik növényi „tej” képes megközelíteni ezt?
A tej növényi alternatíváit elég nehéz megszokni a nagyon eltérő ízvilág miatt. A színük és vizesebb állaguk is csakugyan furcsa lehet az első pár kóstoláskor. A legtöbben kipróbálják mindegyiket, és a szerint teszik le a voksukat, hogy melyik ízlik a legjobban. De nem mindegyik növényi tej működik mindegyik ételnél. Saját tapasztalat, hogy a kókusztej és a spenót nem igazán barátok! Azonban érdemes egy másik szemszögből is rápillantanunk a kínálatra:
Milyen tápanyagtartalommal bír az adott készítmény?
Kókusztej
Ezt a növényi alternatívát nem igazán lehet az állati tej teljes körű pótlására használni. Noha a magas zsírtartalom megkönnyítheti a vele való főzést, az édeskés íz pedig kimondottan desszertekhez való felhasználásra teszi alkalmassá, a kókusztej fehérjetartalma meglehetősen alacsony.
Mandulatej
Az állati tejeknél kevesebb fehérjét és kalciumot tartalmazó mandulatejhez – köszönhetően annak, hogy nagyrészt vízből áll - jellemzően sokkal több cukor kerül hozzáadásra. Lehetőleg válasszunk olyan márkájút, ami cukrozatlan, és még némi kalcium is került a termékbe. A szójára érzékenyek számára jó megoldás lehet, de a diófélékre allergiát mutatók inkább kerüljék a fogyasztását!
Rizstej
A rizstejek nem tartalmaznak túl sok fehérjét, viszont szénhidrátot és cukrot annál inkább. A glikémiás indexük is magas: A glükóz könnyen felszabadul a véráramba, így a cukorbetegeknek vigyázniuk kell vele. Hiába a legkevésbé allergén, tápanyagtartalma ezt sem teszi a legjobb tejpótlóvá.
Szójatej
A kalciummal is gyakran dúsított szójatej kiemelten sok B-vitamint, egészséges telítetlen zsírokat és rostokat tartalmaz, ráadásul fehérjetartalma általában szintén nagyobb, mint más növényi tejeknek. Viszont az ízét sokan nem tudják megszeretni.
Zabtej
Érdemes arra figyelni, hogy ha külön nincs ráírva a dobozára, akkor bizony nem mentes a gluténtől! Az eredendően alacsony fehérje- és kalciumtartalommal bíró zab ráadásul magas szénhidráttartalommal bír. Azonban mielőtt teljesen leírnánk, megemlítendő a magas rost és E-vitamintartalom.
Melyik növényi tejet válasszuk tehát?
Senkit sem szeretnénk elriasztani egyik tejhelyettesítő terméktől sem, viszont arra biztatunk minden érintettet, hogy böngéssze át az összetevők listáját és válasszák inkább annak a gyártónak a termékét, amelyik hozzáadott cukrot nem tartalmaz, viszont a tejhez hasonló kalciumtartalommal 115-120 mg/100ml) bír.
Forrás: inverse.com