2021.07.23. 08:22:23 8074 240

Valóban ártalmas az energiaital? Mik az alternatívák?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Fáradtan ébredsz, napközben gyakran holtpontra jutsz, a kávé nem a te eseted ezért időről időre felcisszentessz egy energiaitalt. Aztán zuhatagként ömlenek rád a világvége jóslatok, hogy mit tesz veled a szörnyen káros nedű. Igaz volna?

Energiaital - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Energiaital

Az energiaital fogyasztás az elmúlt tíz évben rengeteg embernek annyira a mindennapjai részévé vált, hogy az már-már a reggeli kávé rutinjával vetekszik. Mások meg egyenesen a legrosszabb dolognak tartják. Kinek van igaza? Árt-e az energiaital, és mik az alternatívák, ha kávé nélkül szeretnénk ébren maradni?

Nem rosszabb a kávénál, de épp úgy nem szabad túlzásba vinni

A Magyarországon gyártott energiaitalok „pörgetőanyaga” a koffein, ráadásul nincs benne több, mint egy kávéban. Így napi egy energiaital elfogyasztása nem jár nagyobb kockázattal, mint napi egy kávé elfogyasztása. Azonban léteznek különböző koffeintartalmúak, gyengébbek és erősebbek (akár a kávéból), ezt az információt érdemes megnéznünk a dobozon, és a gyengébbet választani, ha az is elegendő az ébren maradáshoz. A kockázata tehát abban rejlik, amiben a kávéé is; a túlzott fogyasztásban és a függőség kialakulásában. Mivel a koffein gyorsan hat a szervezetünkre, és hamar el is múlik a hatása, sokan hajlamosak sűrűn ismételni a bevitelét – az idősebb korosztály a kávéét, a fiatalabbak jellemzően az energiaitalét és akad olyan, aki mindkettőt rendszeresen fogyasztja. Különösen akkor jelent ez veszélyt ránk, ha magas vérnyomással vagy szívbetegséggel élünk, és emiatt a fiatalokra (akárcsak a kávé fogyasztás) különösen kockázatos, hiszen a szívbetegségek ekkor még általában rejtettek.

Van-e más (káros) összetevő benne?

Általában arginint, inozitolt tartalmaznak, illetve külföldön a taurin is sokszor szerepel az összetevők között. Ezek az aminosavak a glükózfelvételt és ennek kapcsán a szénhidrátok hatékonyabb felhasználását segítik, ugyanakkor nem pörgetnek fel és mivel nincsenek kölcsönhatásban a koffeinnel, ezért nem keletkeznek káros vegyületek sem. A taurin egyébként szintén nem veszélyes, az városi legendával ellentétben nem ezért, hanem a rá kirótt magas adó miatt került ki a hazai termékekből.

A koffein káros hatása- a szívbetegségen túl

A nagymértékű fogyasztás rontja a kalcium és magnézium beépülését a szervezetbe, ennél fogva a szélsőségesen magas vagy magas és hosszú távú koffeinbevitel bizony csontritkuláshoz vezethet. Idős korban például a rendszeresen, sokat kávézóknál a combnyaktörés kockázata megnőhet, ám itt sok más befolyásoló tényező is van – például a megfelelő táplálkozás, D-vitamin bevitel, genetika, életmódbéli szokások. Ahhoz, hogy ez a hatás megmutatkozzon, napi kb. 10 doboz energiaitalra vagy 7 presszókávéra lenne szükség.

Alternatívák élénkítésre

A zöld és fekete teák is ébren tartanak, sőt akár készíthetünk ezekből koktélt is. Még intenzívebb a hatás, ha gyömbért is reszelünk hozzájuk, vagy gyömbéres smoothie-t fogyasztunk reggelente. Azonban nem muszáj italhoz kötnünk az intenzitást, ha van rá lehetőségünk már egy tíz perces reggeli frissítő torna is megfelelően felpörgeti a rendszert, különösen, ha egy nagy pohár citromos vizet is elfogyasztunk mellé.

Forrás: Webbeteg mindmegette

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Franciaországban egyre több a száz év feletti ember

Egyre több száz év feletti ember él Franciaországban, és megjelent egy új korcsoport, a "szuperszázasoké", amelybe azok tartoznak, aki 110 év felettiek - derül ki a francia Demográfiai Tanulmányok Nemzeti Intézetének (INED) egy szerdán közzétett tanulmányából.

A férfiak vagy nők barátsága tart tovább?

Fordíthatjuk tekintetünket a világ bármely részére, mindenhol meggyőződhetünk „az ember társas lény” örökigazságáról. Egymagában a teremtés koronájaként méltatott emberi lény gyenge, örökös célpontja a veszélynek, fenyegetettségnek. Ezért emberi kapcsolatok és együttműködések bázisára épülő társadalmat rendezett maga köré, melyben megosztotta a tevékenységeket, szorosabbra fűzte az ember-ember köteléket. Mindeközben észlelte, hogy bizonyos kapcsolattípusokért érdemes többet munkálkodni, azok minőségét folyamatosan növelni – leginkább a család, a rokonság, a partnerkapcsolat és a barátság tartozik ezek közé. Ez utóbbi kapcsolattípus kapcsán kérdésként merülhet fel, hogy vajon melyik nem képviselői képesek és készek hosszabb távú barátságok kialakítására és fenntartására?

Befejeztem, nem fejeztem? Tudj meg többet a Zeigarnik-hatásról

Ma milyen eddig még befejezetlenül várakozó teendők jutnak eszedbe? Ezzel szemben pedig hányszor fordul elő az, hogy olyan feladataidra gondolsz, amelyeknek a végére már sikerült pontot tenned? Mennyire érzel leküzdhetetlen késztetést arra, hogy tovább nézz egy függőben hagyott cselekményű sorozatot? Mindezek a kérdések szorosan összefüggnek a Zeigarnik-effektus néven futó jelenséggel. Hogy miről is van szó? Erre a kérdésre az alábbiakban keressük a választ.