Vaspótlás természetesen
A minket ezekben a hónapokban sújtó fáradtságnak számtalan oka lehet. Nem kell ahhoz lustának lenni, vagy azt érezni, hogy nincs kedvünk semmihez, vagy esetleg amiatt aggódni, hogy a szervezetünket valamilyen betegség kerülgeti. Fogadjuk el természetes jelenségként, hogy február végére elegünk lesz a télből. Ilyenkor csökken az étvágyunk, enerváltabbak, aluszékonyabbak és ingerültebbek leszünk. Fásultan ébredünk és sokkal nehezebb egész nap koncentrálni a feladatainkra. Az is lehet, hogy sportolnánk, de nagyon nem megy és villámgyorsan kidőlünk. Nem vigasz, de magyarázat lehet erre az, hogy a szervezetünk vashiánnyal küzd.
Érdemes laborral ellenőriznünk a szervezetünk vitaminháztartását, és nagyon jól tesszük, ha ilyentájt veselkedünk ennek neki. Jó tudni és valahol megnyugtató is, hogy rajtunk múlik, hogy sokkal jobban érezzük magunkat. A C-, a D-vitamin és a vas pótlása a szervezetünk működésének elengedhetetlen feltétele. Hogy sokkal energikusabbak és koncentráltabbak legyünk nem feltétlenül kell vitamintablettákat fogyasztanunk, de érdemes odafigyelnünk az étkezésünkre. Amennyiben tudatosan válogatjuk meg az étrendünket akkor kiegyensúlyozottabbá válik a szervezetünk ezen a téren is.
Nézzük, milyen ételeket érdemes előnyben részesítenünk ahhoz, hogy a vashiányt megelőzzük
A napi vasszükséglet férfiak és változó kor után lévő hölgyek esetében 10 mg, fiatalabb hölgyek esetében pedig 14 mg. Azt mindenképp érdemes tudnunk, hogy a vas felszívódását segíti a C-vitamin, ezért a vastartalmú élelmiszereket mindig C-vitaminnal vagy C-vitamint tartalmazó élelmiszerekkel együtt fogyasszuk.
A cékla vastartalma nem különösebben kiemelkedő, 0,6 mg, de szervezetünk a zöldségfélék közül a céklából tudja leghatékonyabban hasznosítani a vasat. Vérképző hatású zöldség, segíti a vörösvérsejtek szaporodását és regenerálódását. Bioflavonoidjai és C-vitamin tartalma segítik a vas felszívódását. A kacsa-, a sertés- és a csirkemáj viszi a prímet, míg a libamáj és a marhamáj vastartalma a legalacsonyabb.
A vörös húsokban van a legtöbb vas, kiemelkedő vastartalmú még a bárányhús. A pulykahús vastartalma nem sokkal marad el a vörös húsokétól, valamint jóval egészségesebb is azoknál. A tojás vastartalma pedig nagyjából megegyezik a marhahúséval. A szardínia és a tonhal vastartalma a legmagasabb, a lazac húsa viszont jóval kevesebb vasat tartalmaz.
A szárított vargánya vastartalma igen magas. A valódi cukrozatlan kakaópor, mogyoró, zabpehely, mák, szezámmag, köles, amarant, pisztácia, dió és a mandula vastartalma kiemelkedő. A tökmag, a napraforgómag, a száraz bab, a lencse és a száraz borsó (feles borsó) is bővelkedik.
A legtöbb vasat tartalmazó gyümölcs a csipkebogyó, növények közül meg a csalánban van sok vas. A méz is rendkívül előnyös ebből a szempontból. Érdemes tehát úgy összeállítanunk az étrendünket, hogy ezekből is bőven kerüljön az asztalra.