Vigyázat, mikotoxin szennyezettség! Erre figyelj!
A mikotoxinok olyan másodlagos metabolitok, azaz anyagcseretermékek, amelyeket különböző penészgombák termelnek, hogy megvédjék magukat a külső veszélytől. A nemespenésszel ellentétben ezeknek a jelenléte koránt sem örvendetes az élelmiszereinkben, olyannyira, hogy globális méretű problémát jelentenek.
Nagyjából 400 féle mikotoxint azonosítottak már, de a legnagyobb figyelmet a Fusarium-toxinok, az aflatoxinok és az Ochratoxin A kapja, mivel ezek veszélyeztetik leggyakrabban az állati és az emberi szervezet egészségét.
Milyen káros egészségügyi hatása lehet a mikotoxinoknak?
Kis mennyiségben a szervezetbe jutva hamar hasi görcsök és hajmenés figyelhető meg. Rendszeresen a szervezetbe jutva egyes mikotoxinok az immunrendszer károsodását, vese- és májbetegségeket okozhatnak, de akár daganatos megbetegedéseket is előidézhet a mikotozikózis.
Milyen élelmiszerek lehetnek mikotoxinnal szennyezettek?
A mezőgazdasági termékekben már a betakarításkor előfordulhat a penészspóra szennyezettség, de a penészgombák mikotoxintermelését befolyásoló tényezők - pl. a rovarfertőzöttség, a hőmérséklet és a páratartalom - a szállítás, a feldolgozás és a tárolás során is kifejthetik káros hatásukat.
A gabonákon kívül a diófélék, kakaóbab, a gyógy- és fűszernövények, a kávébab, valamint a magvak és az aszalványok hordozzák magukban a legmagasabb kockázati tényezőt. Ezáltal természetesen az ezeket fogyasztó haszonállataink is fertőzöttek lehetnek.
Hogyan kerülhető el a mikotoxin-mérgezés?
Fogyasztóként figyeljünk arra, hogy megbízható forrásból származzanak az általunk vásárolt élelmiszerek. Penészedésnek indult élelmiszert akkor se fogyasszunk el, amikor a penészes rész ki- vagy levágható az ételről.
A megelőzésben nagyobb felelőssége az élelmiszerbiztonság rendszerének (HACCP) van: A fogyasztók egészsége érdekében az élelmiszerek mikotoxin koncentrációját gyakran ellenőrzik, és a maximális megengedett szint fölötti értékkel, azaz közegészségügyi kockázattal rendelkezők nem kerülhetnek forgalomba vagy visszahívásra kerülnek. Kövessük nyomon a Nébih honlapján közzétett élelmiszervisszahívással kapcsolatos értesítéseket a fertőzött élelmiszerek elfogyasztásának elkerüléséért.
Természetesen a fő törekvés az, hogy a mezőgazdasági termelők minél könnyebben tudják visszaszorítani a termények penészspórákkal történő megfertőződésének gyakoriságát.
Forrás: www.intechopen.com